Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Όπως το είχε προβλέψει ο Εθνάρχης…


Ένα από τα αυταπόδεικτα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που του επέτρεψαν να αναμετρηθεί με επιτυχία με το πεπρωμένο του, και να εξέλθει της μονομαχίας όχι απλώς νικητής, αλλά με το brand-name Εθνάρχης, ήταν η διορατική ματιά που ταξίδευε στο μέλλον, και είχε τη δυνατότητα να βλέπει νωρίς και ξεκάθαρα όσα επρόκειτο να συμβούν.

Στο βιβλίο «Ο πολιτικός λόγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή», που κυκλοφόρησε προ ετών, με την επιμέλεια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, καταγράφεται ένα απόσπασμα ομιλίας του Εθνάρχη στο δημαρχείο του Άαχεν, στις 4 Μαϊου του 1978, όπου περιγράφει το πώς θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη του μέλλοντος. Ή μάλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
«Η έννοια της Ένωσης, κάθε ένωσης, ταυτίζεται σχεδόν με την έννοια της δύναμης. Και την αλήθεια αυτή την επιβεβαιώνουν άπειρα παραδείγματα, από τη Ρώμη που με την ένωσή της υπέταξε τη διαιρεμένη Ελλάδα, μέχρι την Αμερική και τη Γερμανία, που κι αυτές με την ενοποίησή τους απέκτησαν μοναδική ισχύ. Εάν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις είχαν ακούσει τον Ισοκράτη, που σε όλη του τη ζωή τις συμβούλευε να ενωθούν, θα ήταν άλλη η εξέλιξη του Ελληνισμού και η πορεία της Ιστορίας.
Η Ευρώπη που μέχρι τις αρχές του αιώνα μας κυριαρχούσε υπό διάφορες μορφές στον κόσμο, βρίσκεται σήμερα σε παρακμή, και θα είχε χάσει την ελευθερία της, αν δεν είχε την αλληλεγγύη της Αμερικής. Ήδη, για να επιζήσει, θα πρέπει να ενωθεί. Και να μετατρέψει το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει, σε δύναμη πολιτική, οικονομική και ηθική.
Για να εκτιμηθεί όμως καλύτερα η σημασία της ένωσης της Ευρώπης, θα πρέπει να θεωρηθεί στα πλαίσια της σημερινής πραγματικότητας. Η ανθρωπότητα περνά σήμερα μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, που την χαρακτηρίζει καθολική και έντονη ανησυχία. Ανησυχία που εκδηλώνεται υπό διάφορες μορφές, από το άγχος μέχρι και τη βία. Γιατί ο άνθρωπος της εποχής μας, θέλει να απομακρυνθεί από ένα τρόπο ζωής και αναζητεί καινούριο.
Η αγωνιώδης αυτή αναζήτηση αποτελεί αυτή καθ’ αυτή μια δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εάν κατά τα προσεχή χρόνια υπάρξει πολιτική και πνευματική ηγεσία ικανή να τη χειραγωγήσει, μπορεί η δύναμη αυτή να αποβεί δημιουργική. Και να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή, θα έλεγα και σε μια καινούρια Αναγέννηση. Εάν αφεθεί αχειραγώγητη, μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Ο σχηματισμός μιας Ενωμένης Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός του αιώνα μας. Ένα γεγονός που θα επηρεάσει τη μοίρα της ηπείρου μας, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητας. Γιατί θα εξισορροπήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης, και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξης και ειρήνης», ανέφερε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτή η Ενωμένη Ευρώπη θα ήταν μια πραγματική υπερδύναμη, πολιτικό και οικονομικό αντίπαλο δέος της υπερδύναμης που κατοικοεδρεύει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού;
Ο Εθνάρχης βέβαια είχε προβλέψει εγκαίρως και την εθνική διαδρομή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, όταν σε ομιλία του μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στην ΕΟΚ, την 28η Μαϊου του  1979, είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι «για την προσαρμογή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές συνθήκες, θα χρειαστεί όχι μόνο ριζική αναδιοργάνωση της οικονομίας μας, αλλά και αλλαγή της νοοτροπίας μας».
Με τους άτσαλους χειρισμούς στο PSI, η οικονομία μας χρεοκόπησε τεχνικά, πολύ πρόσφατα. Η χρεοκοπία της νοοτροπίας μας, προηγήθηκε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου