Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πιο ήρεμοι όσοι κόβουν το κάπνισμα

Δύσκολο όσο τίποτα άλλο φαίνεται σε έναν καπνιστή το κόψιμο του τσιγάρου. Η προσπάθεια όμως αξίζει, επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι όσοι το καταφέρνουν, η ζωή τούς το ανταποδίδει. Η διακοπή του καπνίσματος, σε βάθος χρόνου, δεν προσφέρει οφέλη μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία, αφού όποιος απαρνιέται τη βλαβερή συνήθεια γίνεται σταδιακά πιο ήρεμος και ευτυχισμένος.


Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ύστερα από μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 καπνιστές, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έκοψαν το τσιγάρο έναν χρόνο μετά είχαν γίνει πιο γαλήνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, μετά την απεξάρτησή τους από τη νικοτίνη ένιωθαν περισσότερο ήρεμοι, ενώ σπάνια παρουσίαζαν αρνητικά συναισθήματα, καθώς τονώθηκε η αισιοδοξία τους. Ίσως βέβαια την ευχάριστη διάθεσή τους να ενίσχυσε και η αίσθηση ότι έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα μέλλον με καλύτερη υγεία. 

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό. Πάντως, παράλληλα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, βελτιώθηκαν και οι σχέσεις των πρώην καπνιστών με τους γύρω τους, ενώ μειώθηκε σημαντικά και το καθημερινό τους άγχος. Η διαφορά στην ψυχολογία τους ήταν εμφανής ακόμα και τρία χρόνια μετά τη διακοπή.

Στον εθισμένο καπνιστή το κόψιμο του τσιγάρου ηχεί ως κάτι τρομακτικό, που θα του στερήσει μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι αν σταματήσουν να καπνίζουν η ποιότητα της ζωής τους θα χειροτερεύσει.

Οι γυναίκες δε, συχνά βασίζονται στη δικαιολογία ότι δεν το κόβουν γιατί… θα παχύνουν. Πράγματι, πολλοί ειδικοί αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί. Ωστόσο, δεν θα κρατήσει περισσότερο από λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς εύκολα να επανέλθει στο προηγούμενο βάρος του.

Όσον αφορά άλλα οφέλη που αμέσως φαίνονται στην καθημερινότητα εκείνου που κόβει το τσιγάρο, τα οποία ενδεχομένως βοηθούν στην ενίσχυση της καλής ψυχολογίας, είναι η βελτίωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης και η απόκτηση μιας πιο υγιούς εμφάνισης των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών.

Πηγή: ygeianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου