Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παράταση (σιωπηρή;) μέχρι το Πάσχα για το Ε9

Παραλίγο «σφαγή των αμνών» αλλά... πρόωρη, για χιλιάδες λογιστές που δεν πρόλαβαν –ή «πόνταραν» πως θα δοθεί παράταση- να καταθέσουν την δήλωση ακινήτων Ε9 των πελατών τους.

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου δόθηκε «μαζικά» παράταση σε καταληκτικές διορίες για την υποβολή διαφόρων δηλώσεων και αιτήσεων στις εφορίες, όχι όμως και για την υποβολή του εντύπου Ε9.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το σύστημα taxisnet θα παραμείνει ανοικτό και θα συνεχίσει να δέχεται τις δηλώσεις Ε9 μέχρι και το Πάσχα. Ακόμα και αν τελικώς αυτό γίνει σιωπηρώς και εάν δεν υπογραφεί τελικώς σχετική υπουργική απόφαση που να το ανακοινώνει, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, έστω και καθυστερημένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καμία δήλωση ΕΤΑΚ ή ΦΑΠ δεν θα εκκαθαριστεί και δεν θα αποσταλεί, εφόσον ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του δεν έχει οριστικοποιήσει τις σχετικές δηλώσεις Ε9 στο taxisnet ως τότε.

Μεγάλος ήταν πάντως ο πανικός που επικράτησε στις τάξεις των λογιστών την Παρασκευή το απόγευμα, όταν διαπιστώθηκε πως -παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες- δεν δόθηκε επισήμως παράταση στο Ε9. Οι ευσεβείς πόθοι πολλών διαψεύστηκαν, με κίνδυνο να εκτεθούν ανεπανόρθωτα απέναντι στους πελάτες τους ή να βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με λάθη και υψηλά πρόστιμα.

Μετά το παραλίγο «έμφραγμα» για την "μη παράταση" του Ε9 (αφού είμαστε λαός «της τελευταίας στιγμής» και το υπουργείο Οικονομικών έχει "εκπαιδεύσει" τους πολίτες επί δεκαετίες σε παρατάσεις στο «παρά ένα») τα σωματεία των φοροτεχνικών-λογιστών επιχείρησαν να παρέμβουν για να φανεί πως μεσολάβησαν στο να δοθεί παράταση.

Από πλευράς του υπουργείου λένε πως η παράταση δίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη στο Ε9, που οδηγούν σε λάθη στον υπολογισμό του φόρου και επιβαρύνουν τους πολίτες και τις υπηρεσίες.

Από πλευράς των λογιστών προβάλλεται ο ισχυρισμός πως σε ώρες "αιχμής" όπου τα λογιστικά γραφεία υποβάλλουν μαζικά δηλώσεις, το ηλεκτρονικό σύστημα "βαραίνει" και απαιτεί ώρες ολόκληρες για να καταχωρηθούν δηλώσεις φορολογουμένων με πολλά ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, την Παρασκευή το απόγευμα δόθηκαν «σωρηδόν» (πλην του Ε9) παρατάσεις μέχρι και την 30η Απριλίου 2012 για:

- Υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν.4038/2012 των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 η οποία έληγε την 30η Μαρτίου 2012.

- Υποβολή οριστικής δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών η οποία έληγε την 30η Μαρτίου 2012.

- Υποβολή από τις επιχειρήσεις των στοιχείων που αφορούν παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και κατοικιών για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) η οποία έληξε την 15η Φεβρουαρίου 2012.

- Υποβολή από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων που αφορούν παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και κατοικιών για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.

- Υποχρεωτική υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης της χρήσης 2010 η οποία λήγει την 10η Απριλίου 2012.

- Υποβολή της Έκθεσης φορολογικής Συμμόρφωσης στην βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ για ισολογισμούς που έκλεισαν την 30η Ιουνίου 2011, η οποία έληγε την 30η Μαρτίου 2012.

- Ενημέρωση της εφαρμογής της ΓΓΠΣ για ανάληψη διαχειριστικού ελέγχου ο οποίος περιλαμβάνει χορήγηση «ετήσιου πιστοποιητικού» για τις εταιρίες που έκλεισαν ισολογισμό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η οποία έληγε την 30η Μαρτίου 2012.



http://topeiraxtiri.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου