Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων: Ίση μεταχείριση στα νησιά μας


Η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές καθιερώθηκε σαν μέσο εξομάλυνσης των γεωγραφικών οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα βάλλεται συνεχώς με την πρόθεση εξομοίωσης των συντελεστών σε όλη την επικράτεια. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις νησιωτικές κοινωνίες μας, και εάν εφαρμοσθεί θα διευρύνει το χάσμα των ανισοτήτων με καταστρεπτικές συνέπειες. Το θέμα «καίει» στην κυριολεξία τις νησιωτικές κοινωνίες κι ένας προς ένας οι τοπικοί φορείς εκφράζουν επίσημα την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που θα συντελέσει στην οικονομική καταβαράθρωση των Κυκλάδων.
 

Το εν λόγω καθεστώς παραχωρήθηκε ως μέτρο δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, καθώς οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά και δημόσια αγαθά του κράτους. Η μείωση ή όχι του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί αποκλειστικά απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος, θα επηρέαζε άμεσα το τουριστικό προϊόν, εξαλείφοντας κάθε δυνατότητα να παραμείνει ανταγωνιστικό, δεδομένων των ιδιομορφιών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.  Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο Αιγαίο, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική βιωσιμότητα των νησιών, καθώς και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά. Σε περίπτωση κατάργησής του καθεστώτος, θα έχουμε αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά από 4% έως 7%.

Το ζητούμενο είναι να μην θιγεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά μας, να διατηρηθεί η μείωση κατά 30% των συντελεστών και να υπάρξει σχετική δέσμευση προκειμένου να καθησυχαστούν οι τοπικές κοινωνίες. Όποια απόφαση θίγει τα συμφέροντα των νησιωτικών περιοχών και καταστρατηγεί το δικαίωμα της ισονομίας θα μας βρει απέναντι. Ο τρόπος με τον οποίο αρκετοί πολιτεύονταν στο παρελθόν με παλαιοκομματικές λογικές έχει πάψει να ισχύει. Όσοι επιχειρήσουν να πολιτευτούν με όρους του παρελθόντος, θα μας βρουν απέναντι τους. Δε θέλουμε πλέον λόγια αλλά έργα.


Η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και θα καταστήσουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Η ανάπτυξη όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές μας.

Από την πλευρά μου ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων μαζί με όλα τα μέλη αλλά και όλους τους ενεργούς πολίτες των νησιών θα συνεχίζουμε να παλεύουμε δυναμικά αλλά προπάντων δημιουργικά για το καλό των νησιών μας. Στόχος μας να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ανησυχία χιλιάδων συμπολιτών μας και να βάλουμε φρένο στις χρεοκοπημένες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Φόρτωμας Φίλιππος
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου