Ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, επισήμανε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν.
Ανέφερε ακόμη ότι οι στατιστικές, από τους πρώτους μήνες του 2009, έδειχναν πως οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του πρώτου εξαμήνου, αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός, αλλά όπως είπε, τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε παράλληλα ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Οσον αφορά πάντως τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή», για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.
Αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών ζητεί ο ΛΑΟΣ
Την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών από το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη ζήτησε μετά την κατάθεση του κ. Προβόπουλου, ο ΛΑΟΣ.
«Μετά την κατηγορηματική τοποθέτηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας εγείρονται ποινικές ευθύνες για τους δύο τελευταίους διατελέσαντες Κοινοβουλευτικούς Πρωθυπουργούς. Ιδίως στην περίπτωση Παπανδρέου, υπάρχει κάτι περισσότερο από τις λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου