Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Λογαριασμό» 1.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα στέλνει η Κομισιόν!


Πολύ επιστημονικά μας τα είπε η έκθεση της Κομισιόν: «θα επαναξεταστεί το πλαίσιο των φορολογικών απαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, ακόμη και αυτών που ισχύουν με γεωγραφικά κριτήρια». Να δούμε όμως και τι σημαίνει αυτό το…τεχνοκρατικό στην πράξη;  

Μόνο και μόνο να αγγίξουν (πάλι) το αφορολόγητο της κλίμακας και να καταργήσουν την έκπτωση από τους τόκους του στεγαστικού δανείου, θα προκύψει μια επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ τον χρόνογια όλους τους Έλληνες. 

Το πιο σοβαρό για όλους μας, θα είναι να καταργηθεί το αφορολόγητο της κλίμακας που πλέον έχει πέσει στα 5000 ευρώ. Αυτομάτως, θα υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση έως 500 ευρώ για όλους τους Έλληνες. 

Κινδυνεύει η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μετά το γενναίο κουτσούρεμα που έγινε το 2011, ως έκπτωση αναγνωρίζεται πλέον το 10% επί των δαπανών.  

Δεν θα έχουμε καμία ελάφρυνση από τα ποσά που δαπανούμε για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ μέχρι πέρυσι, αναγνωριζόταν το 100% ως έκπτωση από το εισόδημα, φέτος αναγνωρίζεται μόνο μια έκπτωση φόρου με συντελεστή 10% επί του ποσού. Και μόνο από αυτό το γεγονός, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνουν ΤΕΒΕ θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα φέτος. Και του χρόνου, ακόμη περισσότερο καθώς κινδυνεύει να φύγει από τη μέση και αυτό το 10%. 

Δεν θα έχουμε κανένα όφελος από τα στεγαστικά δάνεια της κύριας κατοικίας. Κουρεύτηκε αυτή η έκπτωση έως και 75%. Πλέον εκπίπτει μόνο το 10% των τόκων από τον φόρο. Παίζεται, να φύγει και αυτό το 10%.

Τα αποταμιευτικά προϊόντα και οι ασφάλειες ζωής, έχουν μια μικρή πρόσθετη απόδοση (120 ευρώ τον χρόνο) λόγω έκπτωσης φόρου. Μπορεί να την χάσουμε  

Το ενοίκιο του σπιτιού μας φθηναίνει κατά 120 ευρώ τον χρόνο λόγω της υφιστάμενης έκπτωσης. Θα μπει ψαλίδι και σ’ αυτό;  

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα φροντιστήρια των παιδιών. Αν έχεις δύο γλιτώνεις 240 ευρώ τον χρόνο. Αν καταργηθεί η έκπτωση, θα φύγουν και αυτά από τη μέση.  
Και για το τέλος: Όταν βάζει και τον γεωγραφικό παράγοντα στη μέση η Κομισιόν ουσιαστικά επικεντρώνεται σε δύο πράγματα: 
  • στον ειδικό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά. Αν καταργηθεί η μείωση (30% επί του υψηλού συντελεστή) όλες οι τιμές θα ανέβουν κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. 
  • Στην ειδική έκπτωση φόρου που ισχύει για τους κατοίκους νησιών με λιγότερους από 3100 κατοίκους. 
 Τι από όλα αυτά θα γίνει και σε ποια έκταση; Τον Ιούνιο θα ξέρουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου