Της Μαρίνας Μάνη
Τα επτά βήματα για την "επανεκκίνηση της οικονομίας" παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το Ζάππειο.
Όπως αναμενόταν, ο κ. Σαμαράς, έριξε το βάρος σε μέτρα που θα δώσουν άμεσα ανάσα στις επιχειρήσεις με προτάσεις όπως μείωση του συντελεστή κερδών για όλες τις εταιρείες στο 15%, και μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
Επίσης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η πρόταση του κ. Σαμαρά είχε προνοιακά στοιχεία καθώς όπως είπε η πρώτη πράξη του αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των ομάδων που επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο με πρώτους τους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως 800 ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάθε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά (όχι το ίδιο μοντέλο για όλα). Για παράδειγμα, η πρόταση για τη ΔΕΗ αφορά αποκρατικοποίηση με στρατηγικό επενδυτή και όχι μετοχοποίηση όπως προτείνει η κυβέρνηση, με τη διευκρίνιση ότι η παραγωγή και η εμπορία της ενέργειας δίνονται σε ιδιώτες, αλλά τα δίκτυα μένουν στο δημόσιο έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (τα δίκτυα δηλαδή θα παραμείνουν στο δημόσιο έλεγχο).
Ανέφερε δε ότι στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα αναζητηθούν στρατηγικοί επενδυτές.
Εμφανίστηκε αντίθετος με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ επειδή προσφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος.
Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν δοθούν τα πρώτα δείγματα από την επανεκκίνηση της οικονομίας, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα μετατραπεί σε ξεπούλημα. «Εάν γονατίσουμε θα μας τα πάρουν κοψοχρονιά» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην κατάργηση του πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία για τα επόμενα 3 χρόνια, για να τονωθεί η οικοδομή. Αλλά και σε νομιμοποίηση αντί τακτοποίησης των αυθαιρέτων εξαιρουμένων όσων έχουν χτισθεί σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους και αιγιαλό με το ξεκαθάρισμα ότι από εδώ και πέρα κάθε νέο αυθαίρετο θα γκρεμίζεται επιτόπου.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης και η πλήρης διευκόλυνση του επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό για ένα χρόνο, εξαιρουμένων όσων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις «μαύρου χρήματος» καθώς και η εξέταση πόθεν έσχες όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.
Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τρια χρόνια
Κατά τον κ. Σαμαρά, τα επτά βήματα "επανεκκίνησης" αν γίνουν όλα μαζί και όχι αποσπασματικά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια.
Αίσθηση προκάλεσε η οξεία επίθεση του κ. Σαμαρά σε συνδικαλιστικές ομάδες στις ΔΕΚΟ που όπως είπε συμπεριφέρονται ως τσιφλικάδες που κρύβονται πίσω από την κυβέρνηση. «Κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ιδιοκτήτης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την ανάγκη άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου επικαλούμενος τα μνημόνια που υπέγραψαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία τα οποία σε σύγκριση με το δικό μας αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση πέρυσι με την τρόικα.
Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στα περί συναίνεσης, εμφανίζοντας τη ως τη βάση επί της οποίας θα επιτευχθεί η εθνική ενότητα στο πρόγραμμα που παρουσίασε.
Ενότητα στο σωστό επιβάλλεται, ενότητα στο λάθος είναι συνενοχή» είπε, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι απέτυχε.
Αναφερόμενος στις φήμες για πρόωρες εκλογές είπε απλά ότι είναι καλοδεχούμενες αν προχωρήσει σε αυτές η κυβέρνηση και για άλλη μια φορά αρνήθηκε ο ίδιος να τις ζητήσει.
Πηγή:www.capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου