Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Συναίνεση στις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Δεκτές κατά πλειοψηφία έγιναν από την Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, τις οποίες εισηγήθηκε ο πρόεδρος του σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου να ενσωματωθούν, μετά την πρόσφατη τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών πριν από ένα μήνα.


Οι βασικές αλλαγές είναι δύο. Αφενός η δυνατότητα συγκρότησης με κλήρωση ενός τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, που θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών και το οποίο θα αποφαίνεται για τη βασιμότητα των κατηγοριών, αν υπάρξει πρόταση 30 βουλευτών για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής.


Αφετέρου, η ενίσχυση της διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων με τις εξουσίες διενέργειας ένορκης εξέτασης και συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, που έχει και επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, το κόμμα του οποίου εξέφρασε αντιρρήσεις στις ρυθμίσεις, τόνισε ότι το δυνητικό και όχι υποχρεωτικό στοιχείο στη συγκρότηση του τριμελούς συμβουλίου, θα προκαλέσει σύγχυση και θα δώσει λαβή για κατηγορίες για εκμετάλλευση πολιτικών συγκυριών.


Σημείωσε ότι, όπως λέγεται το τριμελές συμβούλιο ψηφίστηκε πρόσφατα μόνο και μόνο για να αποτραπεί η συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens.


Ίδιες αντιρρήσεις εξέφρασε και για την αναβάθμιση της επιτροπής Εξοπλισμών, αντί της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση έρευνα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.


Παρόμοια αντίρρηση επί του θέματος εξέφρασε και ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ που έκανε λόγω για «ευκαιριακή και συγκυριακή αντιμετώπιση» ενός θέματος λόγω μόνον της υπόθεσης των υποβρυχίων.


Επέμεινε ότι δεν νοείται δυνητική εφαρμογή για τη συγκρότηση του τριμελούς συμβουλίου, πρότεινε τη δυνατότητα να μην την έχουν μόνον τριάντα βουλευτές, αλλά και το σύνολο μίας κοινοβουλευτικής ομάδας κι η σχετική ψηφοφορία να μην είναι μυστική.


Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τη νοοτροπία κάποιων βουλευτών- μελών εξεταστικών ή προκαταρκτικών επιτροπών, να λειτουργούν μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων ως οιονεί εισαγγελικοί λειτουργοί, ενώ επανέφερε την πρότασή του τα μέλη των επιτροπών να μην ορίζονται από τα κόμματα, αλλά να κληρώνονται.


Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, επανέφερε την πρότασή του το τριμελές συμβούλιο να μην συγκροτείται ad hoc, εφόσον υπάρξει πρόταση για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής, αλλά κατά την αρχή κάθε βουλευτικής συνόδου με ενιαύσια θητεία, για να εξετάζει όλες τις εισαγγελικές αναφορές σχετικά με υπουργούς.


Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, απάντησε ότι δεν μπορεί η πρόταση να γίνεται από Κοινοβουλευτική Ομάδα, απλά γιατί είναι δικαίωμα αποκλειστικά των βουλευτών, ενώ η μυστική ψηφοφορία υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι όποτε αφορά ψηφοφορία πρόσωπα είναι πάντα μυστική.


Για το δυνητικό ή μη της συγκρότησης, παρέπεμψε στο ίδιο το γράμμα του νόμου, στον οποίο εναρμονίζεται ο Κανονισμός.


Τελικώς θετικά υπέρ των αλλαγών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου