Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οι φόροι της Google


Δεν είναι μυστικό πως οι τεράστιες πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργικούς τρόπους να φοροδιαφεύγουν με απόλυτη νομιμότητα, εκμεταλλευόμενοι κάθε πιθανό παραθυράκι του νόμου. Δείτε λοιπόν πως η Google, που έχει έσοδα 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, φορολογείται μόλις για 45 εκατομμύρια...

Τα κεντρικά της Google βρίσκονται στο Δουβλίνο, το οποίο έχει τη χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις, μόλις 12.5%. Η Google, όμως, για να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό, χρεώνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση με ένα πελώριο ποσόν από το παρακλάδι της εταιρείας στις Βερμούδες.

Συγκεκριμένα, το 2009 η Google Ireland Limited είχε τζίρο 7.9 δισεκατομμυρίων ευρώ (αυξημένο κατά 6.7 δις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά). Παρουσίασε μεικτό κέρδος 5.5 δις ευρώ, αλλά καθαρά κέρδη μόλις 45 εκατομμύρια, μετά από «διοικητικά έξοδα» ύψους 5.467 δις. Αυτά τα διοικητικά έξοδα αναφέρονται στην άδεια που υποτίθεται πως πληρώνει η Google στο γραφείο των Βερμούδων για να έχει το δικαίωμα λειτουργίας.

Σαν αποτέλεσμα, η Google πληρώνει εταιρικό φόρο μόλις 2.4%, τον χαμηλότερο από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καλώς ή κακώς, στον επιχειρηματικό κόσμο, ο υψηλότερος στόχος είναι το κέρδος για τους επενδυτές και τους μετόχους. Κι αν εταιρείες τεχνολογίας μιλούν για κοινωνική ευθύνη, καλό θα ήταν να κάνουν μια αναζήτηση για τη λέξη «υποκριτής»...

Πηγή: pcsteps.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου