Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ο μέσος φορολογούμενος σηκώνει το βάρος της μεγάλης φοροδιαφυγής, δηλώνει ο Θ.Πάγκαλος


Την κακοδαιμονία της κρατικής μηχανής υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος ως υπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή πολιτών με μεγάλα εισοδήματα. Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε πως ο μέσος φορολογούμενος είναι αυτός που φέρει το βάρος πέραν του δέοντος, καθώς τα υψηλά εισοδήματα καταφέρνουν με περίπλοκους και έμμεσους τρόπους να διαφεύγουν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέμεινε στη φράση του «μαζί τα φάγαμε», καθώς και στον χαρακτηρισμό «κοπρίτες»,
 σημειώνοντας πως δεν αναφέρεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σε εκείνους που προσλήφθηκαν με ρουσφέτι και που δεν παράγουν έργο. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε το πρόβλημα της υστέρησης εσόδων, σημειώνοντας ότι ο μέσος φορολογούμενος είναι εκείνος που σηκώνει το βάρος πέραν του δέοντος, καθώς «διαφεύγουν μεγάλοι φορολογούμενοι». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υψηλά εισοδήματα καταφέρνουν «με έμμεσους και περίπλοκους τρόπους» να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.  
«Αυτά πρέπει να λυθούν» τόνισε ο κ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας όμως ότι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής «συναντάμε την κακοδαιμονία της κρατικής μηχανής». Είπε, μάλιστα, πως ορισμένοι -όχι υπουργοί, όπως διευκρίνισε- δεν δείχνουν τη βούληση να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα.

Ερωτηθείς για τη φράση του «μαζί τα φάγαμε», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέμεινε, αναφέροντας μάλιστα την έννοια της «συνευθύνης». «Όλοι έχουμε ευθύνες, σε διαφορετικό ποσοστό, αλλιώς ο πολίτης είναι άβουλος και έρμαιο των πολιτικών» ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα ότι οι βουλευτές εκλέγονται από τον λαό. Τους ψήφιζαν γιατί ήλπιζαν ότι θα τύχουν της εύνοιάς τους, είπε. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι διαφορετική ευθύνη έχει ένας βουλευτής με χιλιάδες διορισμούς και διαφορετική ένας πατέρας που περιμένει το διορισμό του παιδιού του. «Άλλη η ευθύνη του μαστροπού και άλλη η ευθύνη του πελάτη ενός χαμαιτυπείου» είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς εάν μετανιώνει για τον χαρακτηρισμό «κοπρίτες», ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σε εκείνους που διορίστηκαν
με ρουσφέτι και δεν παράγουν έργο.Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή, εντός των επόμενων εβδομάδων, δεύτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για συγχωνεύσεις οργανισμών. Ως προς τους υπαλλήλους αυτών των υπηρεσιών, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι θα ισχύσει ό,τι και στο παρελθόν, δηλαδή οι μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες, ενώ όσοι υπάλληλοι είναι ορισμένου χρόνου θα παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.
Τέλος, στην ερώτηση εάν βλέπει το τέλος του πολιτικού του βίου, ο κ. Πάγκαλος δεν το διέψευσε. Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά ότι έπειτα από 30 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας και ενώ διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του πρέπει να αντιμετωπίζει το τέλος της πολιτικής του διαδρομής. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε τους επόμενους μήνες ούτε τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου