Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πώς θα βάλει τάξη στα Οικονομικά της η ΝΔ; Πόσα χρωστάει;


Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παρόν και Μέλλον. Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του γενικού διευθυντή της ΝΔ Αθανάσιου Σκορδά (φωτο), που ανακοινώνει τη λειτουργία e-shop από την αξιωματική αντιπολίτευση 

Διατεθειμένα να συμβάλλουν στην «ελάφρυνση» του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τη μείωση μέρους των εσόδων που λαμβάνουν μέσω της κρατικής επιχορήγησης, δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξαιτίας των
 δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των δραστικών μέτρων που λαμβάνονται για την εξοικονόμηση χρημάτων. 

Απαντώντας σε σχετική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζουν, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα της διατήρησης της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου τα κόμματα να παραμείνουν οι θεσμικοί πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση από ιδιώτες θα πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. 

Στο πλαίσιο της έρευνας,  φιλοξενούμε συνέντευξη του γενικού διευθυντή της ΝΔ Αθανάσιου Σκορδά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοινώνει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργήσει e-shop. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-Ποιες είναι οι πηγές άντλησης των οικονομικών πόρων του κόμματός σας και σε ποια ποσά ανέρχονται αυτές από κάθε κατηγορία; 

"Όπως όλα τα πολιτικά κόμματα, έτσι και εμείς, βασιζόμαστε στην κρατική επιχορήγηση, η οποία δεν υπερβαίνει για όλα τα κόμματα το 1,02 τοις χιλίοις των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει οικονομική εξόρμηση με στόχο τη διετία 2011-2012 τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια συνειδητή επιλογή που, παρότι εκδηλώνεται σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, ταιριάζει στη φιλοσοφία μας. Ζητάμε λίγα από τους πολλούς. Πέρα από την οικονομική εξόρμηση, στα τακτικά μας έσοδα συμπεριλαμβάνονται οι συνδρομές των μελών, των ευρωβουλευτών και των βουλευτών μας. Επιχειρούμε επίσης την ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων, όπως η λειτουργία ενός e-shop, η κάρτα μέλους, καθώς και άλλων εφαρμογών μέσω του νέου portal της ΝΔ. (www.nd.gr)

-Ποιες είναι οι συνολικές οφειλές του κόμματός σας και πως σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε;

"Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τα χρέη των κομμάτων. Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, και στο ότι εμείς σαν πολιτικό κόμμα, μιλήσαμε δημόσια για το θέμα αυτό και δεν το κρύψαμε. Οι συνολικές υποχρεώσεις λοιπόν, της ΝΔ, ανέρχονται στα 127 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση χειροτέρευσε λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επιδρά και στα κόμματα. Αντικατοπτρίζεται δε και στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα. Ήδη βρισκόμαστε σε μία φάση περιορισμού του χρέους αυτού, και στα πλαίσια αυτά έχει επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού μας κόστους κατά 30% περίπου, κυρίως λόγω της μετεγκατάστασης στα νέα γραφεία.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σημειώσω ότι εξυπηρετούμε, με απόλυτη συνέπεια, τόσο τις δανειακές, όσο και τις λοιπές φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις. Το τονίζω αυτό, διότι κακό δεν είναι να συνάψεις ένα δάνειο προκειμένου να ανταπεξέλθεις σε συγκεκριμένες δαπάνες, κακό είναι να μην μπορείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Όπως επίσης είναι προτιμότερο όταν υπάρχουν έκτακτες δαπάνες, κυρίως λόγω των αναγκών μιας προεκλογικής περιόδου, να αναζητάς πηγές εσόδων, με απόλυτα διαφανή τρόπο, παρά οτιδήποτε άλλο". 

-Με το δεδομένο ότι τα κόμματα, στην πλειοψηφία τους, έχουν ουσιαστικά προεισπράξει την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται έως το 2016 με δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες, μπορούμε να πούμε ότι έχουν πτωχεύσει; 

"Χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάτι για το οποίο συχνά γίνεται μία παρανόηση. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε προεισπράξει τίποτα. Αυτό που έχει γίνει, είναι εκχώρηση μελλοντικών απαιτήσεων ως εγγύηση για τη σύναψη δανείων. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να πτωχεύσουν. Τα κόμματα εκφράζουν πολιτικά και ιδεολογικά τον ελληνικό λαό και αποτελούν πυλώνες της Δημοκρατίας μας. Μπορούν να πτωχεύσουν μόνο πολιτικά. Όταν θα βρεθούν σε αναντιστοιχία με τη βούληση των πολιτών και θα αδυνατούν να εκφράσουν τις ανησυχίες του. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Ειδικά για τη ΝΔ, πιστεύω ακράδαντα ότι θα συνεχίσει να εκφράζει πολιτικά ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού που είναι σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Και είναι αυτή η κοινωνική βάση η οποία πιστεύω ότι θα μας στηρίξει και στην προσπάθειά μας". 

-Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει και στο μέλλον χρηματοδότηση από το κράτος και τους ιδιώτες ή κάτι να αλλάξει;

"Πάνω στο θέμα αυτό εμείς, ως πολιτικό κόμμα, έχουμε προτάσεις και ιδέες. Ωστόσο παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα συγκροτήσει μία διακομματική επιτροπή για τα θέματα αυτά, βλέπουμε τον κ. Ραγκούση να διατείνεται ότι θα καταθέσει πρόταση Νόμου, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευτεί με τα υπόλοιπα κόμματα. Έχει, δε, εξαγγείλει από τις αρχές του έτους, ότι θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης και ακόμη περιμένουμε.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου. Να εξασφαλίζονται πόροι με διαφάνεια. Παρά τη δύσκολη, ωστόσο, συγκυρία, δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Η κρατική επιχορήγηση διασφαλίζει τη λειτουργία των κομμάτων, τα οποία αποτελούν πυλώνες του πολιτεύματός μας. Τέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν κοστίζει, αξίζει". 

-Ποιες είναι οι προτάσεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στη Δημοκρατία μας με ποιο ουσιαστικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο;

"Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη νόμων αλλά η μη τήρησή τους. Ως ΝΔ, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα παχιά λόγια περί διαφάνειας, αλλά πρέπει με πράξεις να το αποδεικνύουμε στην κατεύθυνση αυτή. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε προ ολίγων εβδομάδων στη Βουλή, ένα απλό μέτρο για να αποκατασταθεί η διαφάνεια στο χώρο της Πολιτικής. Να διερευνηθεί, από ειδικό σώμα δικαστικών, το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974. 

Ζήτησε επίσης, να φτιαχτεί μία ειδική Επιτροπή και να νομοθετήσουμε όλα τα κόμματα μαζί, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για την αποκατάσταση κανόνων διαφάνειας, με βασική προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους. Έτσι ώστε να υπάρξει διαφάνεια, αληθινή διαφάνεια και σε αυτόν τον τομέα. Να γνωρίζουν όλοι τι προσφέρει ο καθένας, και πως αξιοποιείται το δημόσιο χρήμα. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης. Επιπλέον πρέπει η πολιτική να θωρακιστεί απέναντι στις επιχειρηματικές επιρροές, αλλά και το αντίστροφο. Με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να «κοπούν» πιθανές γέφυρες διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ πολιτικής - κράτους - επιχειρηματιών. Η ΝΔ έχει επανειλημμένα θίξει τα θέματα αυτά, μιλώντας δημόσια και με θάρρος για τα οικονομικά των κομμάτων και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε με τρόπο εποικοδομητικό στην επίλυσή τους". 

-Πρέπει να υπάρχουν εκατέρωθεν αυστηρές κυρώσεις όταν διαπιστώνεται παράνομη χρηματοδότηση κόμματος;

"Ρητά και κατηγορηματικά, ναι".

-Η θέσπιση και η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων είναι το ζητούμενο για την αξιοπιστία και την καλύτερη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος;

"Είναι ζητούμενο αλλά όχι το μοναδικό που πρέπει να γίνει. Η Διαφάνεια σήμερα είναι μία «ανοιχτή πληγή». Είναι ένα στοίχημα που δεν κερδίσαμε στη Μεταπολίτευση. Κερδίσαμε την αποκατάσταση και τη σταθερότητα των κοινοβουλευτικών θεσμών, αλλά χάσαμε στο μέτωπο της Διαφάνειας. Πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν δύσπιστοι έναντι του πολιτικού συστήματος με μεγάλη ευθύνη και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Η αποτελεσματικότερη, λοιπόν, εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, χωρίς αμφιβολία, θα συνέβαλε στην καλύτερη λειτουργία του και στη βελτίωση της αξιοπιστίας των ίδιων των κομμάτων". 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου