Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στην εφορία όσοι δεν έκαναν περαίωση



Επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι δεν υπήχθησαν στις ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων τους, αναμένεται να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. 

Στάλθηκε χθες στις εφορίες της χώρας η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, για το πώς θα γίνουν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, καθώς και -μεταξύ άλλων- τα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα.
Ανακοίνωση  σχετικά με τις νέες διαδικασίες συνοπτικού ελέγχου:
Ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση, που θα αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οι διαδικασίες διενεργείας συνοπτικού ελέγχου σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις φόρου εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων των επιτηδευματιών με τον καθορισμό ελάχιστων, ουσιαστικών, υποχρεωτικών και αντικειμενικών επαληθεύσεων. Έτσι, συντομεύεται η χρονική διάρκεια του ελέγχου, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το διοικητικό κόστος, τόσο για τους επιτηδευματίες, όσο και για το Δημόσιο, ενώ εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και διοικούμενου.
Το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, διευκολύνει την επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σχέση με τα ισχύοντα για τους ελέγχους, πριν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης. Επιπλέον, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δόσεων, καθώς προβλέπεται ικανός αριθμός δόσεων ανάλογα με το συνολικό προς καταβολή ποσό.
Με τη συγκεκριμένη ελεγκτική διαδικασία προσδοκάται ότι θα ελεγχθεί με διαφάνεια μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων, θα ενισχυθούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα και θα αυξηθεί η εθελοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου