Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Φωνές αναδιάρθρωσης και στο ΠΑΣΟΚ - Κατηγορηματικό "όχι" Παπακωνσταντίνου

Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα. 


Η υλοποίηση όμως του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως επεσήμανε, οι συνολικές παρεμβάσειςστο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα φθάσουν τα 23 δισ.ευρώ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών,όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απλά η ευχή ενός υπουργού Οικονομικών, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά βγαίνει απο την ανάλυση πρόδρομων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και ταυτόχρονα η σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης και στις διάφορες απόψεις που ακούγονται, ήταν κατηγορηματικός: "η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης", είπε χαρακτηριστικά.

 Έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα απο την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή απο την κρίση και οι Ελληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Αναδιάρθωση ζητούν Βάσω  Παπανδρέου, Κουκουλόπουλος

Η πρώην υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου άνοιξε την περασμένη εβδομάδα σε μια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ένα θέμα δύσκολο για την κυβέρνηση: την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του "Βήματος", εξηγεί ποιά ακριβώς είναι η πρόταση της για το καυτό ζήτημα της αναδιάρθρωσης: «Δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση, που θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα. Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας, εννοείται», διευκρινίζει.

Θεωρεί ότι το 2013 όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι – περίπου – προαπαιτούμενο. «Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων», παρατηρεί. 

Επιπλέον, τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ περί μη αναδιάρθρωσης του χρέους εξέφρασε την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του κόμματος στο νομό Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ άφησε και αιχμές όσον αφορά τους ρυθμούς λειτουργίας της κυβέρνησης. 

Όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, και το γοργόν και χάριν έχει.

http://www.nooz.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου