Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Βασικές αρχές για την σωστή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω σε κτίριο.Τι πρέπει να προσέξετε



H εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο, σύμφωνα με τηντελευταία κοινή υπουργική απόφαση, μπορεί να γίνει σε δώματα, στέγες, στέγαστρα, προσόψεις κτιρίων, σκίαστρα, αποθήκες και  χώρους στάθμευσης. Πώς όμως θα γίνει η επιλογή του συστήματος και που θα τοποθετηθεί για να έχει ο καταναλωτής τα βέλτιστα αποτελέσματα είναι συχνά ερωτήματα, καθώς ακόμα δεν υπάρχει η εξοικείωση με αυτή τη νέα τεχνολογία. Ακολουθούν  οι βασικές συμβουλές που θα βοηθήσουν ένα υποψήφιο αγοραστή να προχωρήσει στην καλύτερη επιλογή.  

Ζαμπέλης Σταύρος, Ενεργειακός μηχανικός, υπεύθυνος επικοινωνίας της "Φωτοβολταϊκά All About Green Energy"

Προσανατολισμός – κλίση:
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις για να φέρει το σύστημα βέλτιστα αποτελέσματα επιδιώκουμε νότιο προσανατολισμό των Φωτοβολταϊκών πλαισίων και τοποθέτηση περίπου στις 30 μοίρες από το οριζόντιο επίπεδο. Μία εγκατάσταση συνεχίζει να θεωρείται οικονομικά βιώσιμη και επικερδής ακόμα και στην περίπτωση που ο προσανατολισμός των Φωτοβολταϊκών πλαισίων βρίσκεται στο ημισφαίριο μεταξύ δύσης και ανατολής. Απόκλιση από τον νότο προς την ανατολή και την δύση φέρει απώλειες τις τάξης 7- 8%. Επίσης στις περιπτώσεις των στεγών, η τοποθέτηση των Φωτοβολταϊκών γίνεται οριζόντια με το επίπεδο τις στέγης. Σε αυτή την περίπτωση, απόκλιση από την βέλτιστη τοποθέτηση των 30 μοιρών φέρει μικρές απώλειες τις τάξης 2- 3%.
Σκιάσεις
Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την ορθή και αποδοτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριο είναι αυτή της αποφυγής σκιάσεων. Πιο συγκεκριμένα σκιάσεις μπορούν να επιφέρουν παράγοντες όπως διπλανά κτίρια, δέντρα, καμινάδες, τυχόν εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.α.. Επίσης σημαντικό είναι να υπολογίζεται πάντα πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος η τυχόν ανοικοδόμηση ενός διπλανού ψηλότερου κτιρίου το οποίο μεταγενέστερα μπορεί να δημιουργήσει τεράστια απώλεια ενέργειας λόγω των σκιάσεων. Επειδή λοιπόν το θέμα των σκιάσεων επηρεάζει σημαντικά την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται αλόγιστη χρήση του νόμου και να τοποθετούνται περισσότερα KWp φωτοβολταϊκών πλαισίων από όσα μπορούν να αποδώσουν βέλτιστα.
Κατηγορίες
Στην επιλογή του συνολικού εξοπλισμού  ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ιδιαίτερη σημασία έχει η ποιότητα ,η κατηγορία και οι εγγυήσεις των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Οι κύριες κατηγορίες την φωτοβολταϊκών πλαισίων στην ελληνική αγορά είναι τρεις. Oι λεγόμενες κρυσταλλικού πυριτίου (μονοκρυσταλικά και πολυκρυσταλικά) και άμορφου πυριτίου.
Μονοκρυσταλικά (m-Si)
Τα μονοκρυσταλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια χαρακτηρίζονται από το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης που κυμαίνεται γύρω στο 15%-18% ανάλογα την ποιότητα του υλικού. Έχουν δηλαδή την καλύτερη σχέση απόδοσης σε σχέση με την επιφάνεια την οποία διαθέτουμε για την εγκατάσταση ενός συστήματος. Το πυρίτιο είναι πολύ υψηλής καθαρότητας για αυτό και έχει μεγάλο κόστος παραγωγής.  
Πολυκρυσταλικα (p-Si) 
Οι πολυκρυσταλικές κυψέλες μειονεκτούν σε σχέση με τις μονοκρυσταλικές σε απόδοση, και διατίθενται με αποδόσεις από 13 έως και 15%. Η χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση τους οφείλεται στις ατέλειες στη δομή του κρυστάλλου ως αποτέλεσμα της διαδικασίας χύτευσης.
 Άμορφου Πυριτίου (a-Si)
Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία άμορφου πυριτίου, έχουν αισθητά χαμηλότερες αποδόσεις της τάξης από 6 έως 8%. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτών των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, όταν υπάρχουν συνθήκες συννεφιάς. Χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες εφαρμογές όταν δεν υπάρχει έντονος προσανατολισμός.
Σε γενικές γραμμές με βάση τα δεδομένα της ηλιακής ακτινοβολίας στην Ελλάδα, η καλύτερη επιλογή για μεγάλες αποδόσεις είναι αυτή των μονοκρυσταλικών πλαισίων πού σε αρκετές περιπτώσεις διατίθενται σε τιμές ίδιες με αυτές των πολυκρυσταλικών πλαισίων. Επίσης σημαντικό είναι οι τελικοί καταναλωτές να είναι ενήμεροι για τις σχετικές εγγυήσεις του εκάστοτε φωτοβολταϊκού πλαισίου. Οι καλύτερες δυνατές εγγυήσεις δίνονται από Ευρωπαϊκές κατασκευάστριες εταιρίες, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα δώδεκα έτη αναφορικά με το υλικό και τα εικοσιπέντε έτη αναφορικά με την απόδοση του πλαισίου.
Μία ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος την οποία πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και η οποία βέβαια είναι και αρκετά παρεξηγημένη είναι αυτή της ασφάλειας ενός φωτοβολταϊκόυ σταθμού. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει έντονα τις ασφαλιστικές εταιρίες με αποτέλεσμα φυσικά να έχουν ανταποκριθεί με πολύ σοβαρές προτάσεις, οι οποίες δίνουν αρκετά ελκυστικές προοπτικές στο θέμα τις ασφάλειας ενός σταθμού. Να σημειωθεί ότι ασφαλίζονται οικιακές εγκαταστάσεις για πάσης φύσεως υλικές ζημίες, είτε φυσικές, είτε προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να καλύψουν και την απώλεια εσόδων από την Δ.Ε.Η., όσο το σύστημα υπολειτουργεί έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου