Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«Αρχαίος» ο... καρκίνος του προστάτη

Πριν από 2.700 χρόνια είχε εμφανιστεί το παλαιότερο µεταστατικό περιστατικό καρκίνου του προστάτη. Σε ανασκαφές που έκαναν αρχαιολόγοι σε τύµβο πριν από 10 χρόνια στη ρωσική περιοχή της Τούβας, ανακάλυψαν τους σκελετούς ενός ζευγαριού µε βασιλική περιβολή. Για τους µελετητές αρχαίων νόσων αυτός ήταν ο πλουσιότερος θησαυρός γνώσης, καθώς τα οστά του άντρα ήταν διάτρητα.

Οι μελετητές διέγνωσαν ότι ο άντρας έπασχε από καρκίνο του προστάτη αν και ο προστάτης ως όργανο δεν υπήρχε, αλλά τα κακοήθη κύτταρα του αδένα είχαν αφήσει τα σηµάδια τους πάνω στα οστά Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που προέρχονταν από τον µυελό ήταν θετικές στον έλεγχο ανίχνευσης του ειδικού προστατικού αντιγόνου, του γνωστού PSA.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει στη διάρκεια των πρόσφατων δεκαετιών τουλάχιστον 200 δείγµατα όγκων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους.

Αυτό που απασχολεί σήµερα τους επιστήµονες, είναι η συχνότητα με την οποία εµφανιζόταν ο καρκίνος, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως πρόκειται για µία µοντέρνα νόσο που προκαλείται και εξαπλώνεται εξαιτίας τους τρόπου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η επιστήµη της αρχαιολογίας πάντως δεν µπορεί να δώσει µία σαφή απάντηση στο ερώτηµα εάν ο καρκίνος είναι νόσος του σύγχρονου πολιτισµού, καθώς οι περιπτώσεις που έχουν µελετηθεί µέχρι σήµερα δεν επαρκούν στατιστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου