Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η επιμήκυνση φέρνει στο προσκήνιο και πάλι εκλογές

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για τις οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μηχανισμό στήριξης και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επιμήκυνση 30ετούς διάρκειας και τις πιέσεις της γερμανικής πλευράς για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και ουσιαστικά θα ακυρωθούν τα πλεονεκτήματα στα οποία αποσκοπούσε με την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη συνολική βελτίωση των όρων δανεισμού.

Πολλοί είναι αυτοί που επαναφέρουν, με αφορμή αυτές τις αποφάσεις, τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του από το Νταβός έσπευσε το Σάββατο να κλείσει την εκλογολογία, λέγοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν το 2013».

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα φανούν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «η τέταρτη δόση είναι εξασφαλισμένη», αλλά ακόμη κρατούν… μικρό καλάθι για όσα θα ζητήσουν οι ελεγκτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου