Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έρχεται «πακέτο» οικονομικών μέτρων για την ευρωζώνη

Μυστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελείται από τεχνοκράτες και νομικούς που πρόσκεινται στο περιβάλλον των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, εργάζονται πυρετωδώς για τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων που διέπουν τις χώρες του ευρώ, όπως αποκαλύπτει το κοινοτικό δελτίο Euractiv.

Σύμφωνα με το Euractiv, η «ομάδα δράσης» εξετάζει την εφαρμογή ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, κατά τα γερμανικά πρότυπα. Τα πορίσματα της μυστικής ομάδας θα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σε επόμενη συνεδρίασή τους, αναφέρει το Euractiv.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαβουλεύσεις της μυστικής ομάδας έχουν επικεντρωθεί, κατά το Euractiv, στο θέμα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην ευρωζώνη. Ένα θέμα το οποίο το Βερολίνο συνδέει με την εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και με το συντονισμό των φορολογικών συστημάτων στην ευρωζώνη. Η γερμανική πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι το μέγεθος του μόνιμου μηχανισμού, αλλά και η ευελιξία του, θα εξαρτηθούν από την πρόθεση των κρατών μελών να μιμηθούν τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία και να κατοχυρώσουν με νομοθεσία τον περιορισμό των χρεών και των ελλειμμάτων τους. Με αυτόν τον όρο, φαίνεται πως δηλώνει σύμφωνη και η Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, στη μυστική επιτροπή, εκτός από τεχνοκράτες και νομικούς, συμμετέχουν πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ΕΕ, και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η επιτροπή αυτή πρέπει να εργαστεί σε απόλυτη μυστικότητα, καθώς η ΕΕ υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πρόωρες διαρροές ημι-διαμορφωμένων λύσεων και αποφάσεων», αναφέρει πηγή προσκείμενη στη μυστική ομάδα δράσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου