Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πέρασε από τη Γερουσία της Ιρλανδίας ο προυπολογισμός λιτότητας

 
Η Γερουσία της Ιρλανδίας ενέκρινε το Σάββατο το νόμο για τα δημοσιονομικά, με το οποίο εγκρίνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 6 δις ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Η έγκριση του νόμου έπειτα από δύο ημέρες συζήτησης στη Γερουσία ανοίγει τον δρόμο, ώστε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν να διαλύσει τη Βουλή την Τρίτη και να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

Ο νόμος για τα δημοσιονομικά είχε εγκριθεί την Πέμπτη από τη Βουλή και ο Κόουεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδίαζε να διαλύσει τη Βουλή μετά την έγκρισή του και από το Γερουσία.

Ο Κόουεν έχει ήδη παραιτηθεί, έπειτα από σειρά διενέξεων, από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, αλλά παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού για να επιβλέψει την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο κατοχυρώνει νομικά τον προϋπολογισμό λιτότητας που απαιτείτο βάσει της συμφωνίας για την ένταξη της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θεωρείται πλέον η 25η Φεβρουαρίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα Fine Gael, διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι όλων των άλλων, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sunday Business Post/Red C, το Fine Gael φέρεται να χάνει μια μονάδα και να συγκεντρώνει 33% της στήριξης των ψηφοφόρων, ενώ οι Εργατικοί χάνουν δύο μονάδες και προσελκύουν το 21%. Το κυβερνών Fianna Fail χάνει άλλη μια μονάδα και περιορίζεται στο 16%. Κατά την ίδια δημοσκόπηση, οι ανεξάρτητοι είναι οι επωφελούμενοι της πτώσης των μεγάλων κομμάτων, καθώς κερδίζουν πέντε μονάδες και συγκεντρώνουν το 15%.

Το κεντροαριστερό κόμμα Sinn Fein, το οποίο κάνει προεκλογική εκστρατεία με κύριο σύνθημα την κατάργηση της συμφωνίας για την παροχή δανείων ύψους 85 δις ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, συγκεντρώνει 13%. Οι Πράσινοι, που έως πρότινος συμμετείχαν στην κυβέρνηση -απέσυραν τη στήριξή τους σε αυτή την Κυριακή- περιορίζονται σε ποσοστό μόλις 2%.

Άλλη δημοσκόπηση που πρόκειται δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Sunday Independent δίνει στο Fine Gael 34%, στους Εργατικούς 24% και στο Fianna Fail 16%.