Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Προσοχή στους Hackers!

Οι απανταχού χάκερ είναι περισσότερο δραστήριοι -και ανησυχητικά ευφάνταστοι- από ποτέ. Περίπου 57.000 φαινομενικά αθώες ιστοσελίδες νόμιμων ιστοσελίδων (websites), που στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνες «μαιμούδες», δημιουργούνται κάθε εβδομάδα με στόχο να παρασύρουν ανυποψίαστους χρήστες και να τους «μολύνουν» με κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Panda Security. 

Οι επιγραμμικές (online) «παγίδες» συχνά μοιάζουν με κανονικές ιστοσελίδες τραπεζών, δημοπρασιών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων, προειδοποιεί η έκθεση του εργαστηρίου PandaLabs. «Το πρόβλημα είναι ότι, όταν ο χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηχανών αναζήτησης, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει αν πρόκειται για γνήσιο ιστότοπο (site) ή όχι», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής του PandaLabs Λούις Κόρονς. 

Όπως είπε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν συνεχώς οι μηχανές αναζήτησης για να αμβλύνουν το πρόβλημα, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη χιονοστιβάδα νέων ιστοσελίδων που κάθε μέρα δημιουργούν οι χάκερ και οι οποίες καταφέρνουν να «τρυπώνουν» στα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών, παρασύροντάς τους. Οι «κυβερνο-εγκληματίες» προσπαθούν να καμουφλάρουν τις ιστοσελίδες τους ως νόμιμες, κυκλοφορώντας ευρέως συνδέσμους (links) για αυτές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών δικτύων. 

Οι «μολυσμένες» ιστοσελίδες συνήθως «φορτώνουν» κρυφά κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών, ώστε στη συνέχεια μέσω αυτών των ιών ο χάκερ να υποκλέψει προσωπικές πληροφορίες (ευαίσθητα δεδομένα, κωδικούς κ.α.). Η υπηρεσία ηλεκτρονικών δημοπρασιών eBay και η υπηρεσία ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων Western Union αποτελούν τις κατ’ εξοχήν «αγαπημένες» ιστοσελίδες που οι χάκερ μιμούνται. Ε

πίσης στις κυριότερες προτιμήσεις για «παγίδες» ανήκουν οι ιστοσελίδες της Visa, του Amazon.com, του PayPal, της τράπεζας HSBC, αλλά και της αμερικανικής εφορίας (IRS)! Σύμφωνα με το PandaLabs, σχεδόν τα δύο τρίτα των «μαϊμούδων» αφορούν ιστοσελίδες τραπεζών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου