Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μόνο έκπληξη δε είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για τις κατοχικές αποζημιώσεις

Καθημερινά η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της τις πρόωρες εκλογές. Μια σειρά από κινήσεις της το δείχνουν ξεκάθαρα ενώ και η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία με την πετυχημένη δημοπρασία των ομολόγων και τα σενάρια για λύση από την Ευρώπη εντείνουν τα σενάρια... 
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έρχεται και η παρέμβαση – έκπληξη, όπως είπαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, του Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση του Διστόμου.
Με απόφαση του πρωθυπουργού, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γεμανικής κατοχής.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας. Εξ αυτού οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.
Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση, με την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον Πρωθυπουργό, ενόψει του γεγονότος ότι στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για δυνατότητα της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για το εν λόγω ζήτημα.
Πρόκειται για μια ορθή απόφαση η οποία ελήφθη υπό την πίεση που δημιουργούν διάφορες καταστάσεις, μεταξύ αυτών και ο κίνδυνος της παραγραφής των αξιώσεων των Διστομιτών. Φανταστείτε τι… ξύλο θα έπεφτε αν η κυβέρνηση άφηνε να περάσει ο χρόνος και δε βοηθούσε τους κατοίκους να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από τους Γερμανούς που δικαιούνται.
Ετσι, η απόφαση του πρωθυπουργού για παρουσία στη Χάγη της Ελλάδας μόνο έκπληξη δε είναι . Άφησε να περάσει ο χρόνος, να φτάσουμε στην ύστατη στιγμή ώστε το θέμα να “παίξει” δυνατά στα μέσα ενημέρωσης ως μια μεγάλη παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου.
Από την άλλη, θα φανεί ότι ο πρωθυπουργός, μετά από Τουρκοφάγος γίνεται και Γερμανοφάγος, μπαίνει στη μύτη της Μέρκελ και την… εκβιάζει προκειμένου να μας βοηθήσει στα οικονομικά μας προβλήματα. Άλλωστε, έρχεται η Σύνοδος Κορυφής όπου θα πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας μέσω του ευρω-ομολόγου.
Θα βγει λοιπόν επικοινωνιακά ότι ο Παπανδρέου κάνει κίνηση – ματ, εκβιάζει τη Μέρκελ ότι θα πιέσει ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις και της ζητά ανταλλάγματα. Διότι το να δοθούν 60 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία δεν είναι τίποτε. Θα ανοίξει όμως ο ασκός του Αιόλου και θα υπάρξει δεδικασμένο που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν κι άλλα θύματα των Ναζί.
Υπό αυτό το πρίσμα έγινε όλη αυτή η κίνηση που ναι μεν είναι ορθή αλλά θυσιάζεται στην υπηρεσία του εξωραϊσμού της εικόνας μιας κυβέρνησης που βάλλεται από παντού. Και τι ωραίο θέαμα θα είναι να επιβραβεύει ο κόσμος την κυβέρνηση για το αυτονόητο την ίδια στιγμή που την βρίζει για ότι έχει κάνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου