Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κίνδυνος τύφλωσης από έγχρωμους φακούς επαφής

Κατά του συστήματος πώλησης έγχρωμων φακών επαφής χωρίς ιατρική συνταγή στρέφεται η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, ασκώντας δριμύτατη κριτική. Έρευνες αμερικανών επιστημόνων, υπό την αιγίδα μάλιστα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία, είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό».
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κλίσεις του αμφιβληστροειδή και ένας λάθος φακός μπορεί να πληγώσει το μάτι και να προκαλέσει ρήξη αγγείων του κερατοειδούς χιτώνα με συνέπειες τον πόνο, τη δημιουργία φλεγμονής και σοβαρή λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έτσι και στη χώρα μας οι έγχρωμοι φακοί επαφής όχι απλά πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού, αλλά διατίθενται ελεύθερα σαν να πρόκειται για κάτι που μπορούμε να φορέσουμε όλοι χωρίς να υπάρχει μεταξύ μας καμία διαφορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου