Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: Ή αυτοί τρελάθηκαν ή εμείς είμαστε τρελοί που τους ακούμε!


Τεράστια προσπάθεια καταβάλει το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει ως σημαντική οικονομική επιτυχία το γεγονός πως τα "καθαρά" έσοδα του κράτους υπολοίπονται κατά 250 εκατομμύρια από τους προβλεπόμενους στόχους.

Βάσει των δημοσιευμάτων ... δεν συντρέχει λόγως "άγχους" από τον ελληνικό λαό. Μάλλον θα τα καλύψουν από τις τσέπες τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ... αλλιώς δεν εξηγείται η τόση ηρεμία τους! Η αλήθεια είναι πως για να καλυφθεί το κενό του προϋπολογισμού του 2010 ... θα πρέπει να ληφθούν μέτρα μέσα στο 2011 και τελικά αποδεικνύεται περίτρανα το δίκιο του Αντώνη Σαμαρα, όταν τονίζει πως χωρίς προοπτική ανάπτυξης ... η αγορά στραγγαλίζεται.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και όσον αφορά τα καθαρά έσοδα: Τα έσοδα έφτασαν το 2010 τα 51,137 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το 2009. Με βάση τις αρχικές προβλέψεις του μνημονίου, ωστόσο, παρουσιάζεται υστέρηση της τάξης των 4 δισ. ενώ υπάρχει υστέρηση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το νέο έτος. Αρχικά είχε υπολογιστεί αύξηση εσόδων 6%.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, υπήρξαν περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2010 "έκλεισε" με δαπάνες 8,4 δισ. έναντι 9,2 δισ. που προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο με την τρόικα και 8,5 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2011.

Πάντως, το ίδιο το υπουργείο εμφανίζεται ικανοποιημένο, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2010 έκλεισε καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση:
 
Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου