Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ρούχο που σχηματίζεται στο σώμα με ψεκασμό από ειδικό σπρέι!

Κάπως έτσι ενδεχομένως να σκεφτόμαστε στο μέλλον, καθώς ένας ισπανός σχεδιαστής ρούχων, σε συνεργασία με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, παρουσίασε το πρώτο "ένδυμα" στον κόσμο, το οποίο σχηματίζεται στο σώμα με ψεκασμό από ειδικό σπρέι(!). Μέσα σε μόλις 15 λεπτά, το ρούχο μπορεί να ψεκαστεί απευθείας πάνω σε ένα σώμα...

Η νέα τεχνολογία παρουσιάστηκε από τον σχεδιαστή Μανουέλ Τόρες στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη "Γκάρντιαν". Το ρούχο, που είναι μονοκόμματο (χωρίς ραφές), μπορεί, αφού φορεθεί, να πλυθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Ο Τόρες πρόκειται να παρουσιάσει μια ανοιξιάτικη/ καλοκαιρινή κολεξιόν στο πλαίσιο της έκθεσης μόδας "Επιστήμη με Στιλ", που θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα.
 

Το σπρέι παράγει μικρές ίνες ανάμικτες με ένα διαλύτη, με αποτέλεσμα να μπορεί να ψεκαστεί πάνω σε ένα σώμα, δημιουργώντας ένα ύφασμα πάνω στο δέρμα. Οι ίνες είναι ανακατεμένες με πολυμερή που δημιουργούν δεσμούς μεταξύ τους, ώστε να σχηματίζεται το ύφασμα, η υφή του οποίου μπορεί να ποικίλει (μάλλινο, λινό, ακρυλικό)., ανάλογα με την χρήση διαφορετικών ινών στο σπρέι.
Παρόλαυτα, το ύφασμα, που στεγνώνει μόλις έρχεται σε επαφή με το δέρμα, είναι πολύ κρύο όταν ψεκάζεται, ένα μειονέκτημα που μπορεί να "φρενάρει" τη δημιουργία εσωρούχων με ψεκασμό!
 

"Ήθελα πραγματικά να δημιουργήσω ένα φουτουριστικό, χωρίς ραφές, γρήγορο και άνετο υλικό", δήλωσε ο Τόρες, ο οποίος συνεργάστηκε με τον χημικό μηχανικό Πολ Λάκαμ του Imperial College και δημιούργησαν από κοινού την εταιρία Fabrican Ltd. Η επιχείρηση θα αναζητήσει και άλλες εφαρμογές του νέου υλικού, για παράδειγμα στην ιατρική (δημιουργία επιδέσμων με ψεκασμό), στα αυτοκίνητα, τα έπιπλα, τη χημική βιομηχανία κ.α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου