Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από έκθεση σπάνιων νομισμάτων

Η έκθεση με σπάνια νομίσματα, που αντιπροσωπεύουν περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Μικράς Ασίας, γυρνά τους επισκέπτες πολλούς αιώνες πίσω στο χρόνο και εκτίθεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

«Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007, από ένα γερμανό συλλέκτη που ήθελε να την πουλήσει. Εκτίθεται τώρα ένα κομμάτι της, αλλά σταδιακά θα εκτεθεί ολόκληρη» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Δημήτρης Εφραίμογλου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν θεούς και θεότητες της αρχαιότητας, νύμφες και ήρωες οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή το βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημόσιων κτηρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ακόμα και θέματα από την Ιλιάδα.

Το πιο σπάνιο νόμισμα είναι φτιαγμένο από ήλεκτρο, ένα κράμα αργυρού και χρυσού. «Είναι μεγάλη η αξία του και κόπηκε στη Λυδία ή την Ιωνία στα μέσα του 6ου αιώνα π.χ.», αναφέρει ο προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Θάνος Σίδερης.

Τα νομίσματα παρέχουν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, όπως η διεξαγωγή πολεμικών συγκρούσεων, η μετονομασία πόλεων, η κτίση πόλης ή αποικίας, ή σύναψη συμμαχίας μεταξύ πόλεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί για ακόμα οκτώ μήνες και δέχεται και μαθητές.


Πηγή: newsbeast

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου