Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Σε κατάσταση σοκ οι Αμερικανοί μετά το αιματοκύλισμα στην Αριζόνα


Ένοπλος πυροβόλησε στο κεφάλι το στέλεχος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γκάμπριελ Γκίφορντς, ενώ εκείνη συζητούσε με ψηφοφόρους της έξω από ένα πολυσύχναστο πολυκατάστημα, το Σάββατο.

Ο ένοπλος, που συνελήφθη, σκότωσε έξι άτομα, ανάμεσά τους τον ανώτατο δικαστή της Αριζόνα και ένα εννιάχρονο κορίτσι, και τραυμάτισε άλλους 13, αφήνοντας τους Αμερικανούς να διερωτώνται εάν οι διχαστικές πολιτικές ήταν το αίτιο που όπλισε το χέρι του δολοφόνου.

Η απόπειρα δολοφονίας άφησε την βουλευτή σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Συγκλονισμένος ο Αμερικανός  πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση «τραγωδία για ολόκληρη τη χώρα». Η επίθεση ίσως εκφράζει την κορύφωση της έντασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, την ώρα που βουλευτές δέχονται απειλές, αν και μέχρι στιγμής τίποτε δεν προμήνυε το αιματοκύλισμα.

Η 40χρονη Γκίφορντς, μετριοπαθές στέλεχος των Δημοκρατικών, εξασφάλισε με δυσκολία την επανεκλογή της τον περασμένο Νοέμβριο απέναντι στον συντηρητικό υποψήφιο, ο οποίος την πολέμησε για την στήριξή της υπέρ της μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας.
Κάποιες φορές η θέση της υπέρ της μεταρρύθμισης αντιμετωπίστηκε βίαια, με βανδαλισμούς στο πολιτικό γραφείο της, ενώ πρόσφατα κάποιος εμφανίστηκε με όπλο σε πολιτική συγκέντρωσή της.

Αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 καταγράφηκαν 42 περιστατικά απειλών ή επιθέσεων εναντίον βουλευτών, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί πέρυσι το ίδιο διάστημα. Σχεδόν όλες οι υποθέσεις είχαν σχέση με τη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας που προώθησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, και η Γκίφορντς ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δέχτηκαν τις απειλές. 

Ποιος ήταν ο δράστης

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης συνελήφθη και αναγνωρίστηκε. Αστυνομικές πηγές, που δεν κατονομάζονται, λένε ότι το όνομά του είναι Τζάρεντ Λάουφνερ, είναι 22 ετών και πιθανότατα «συναισθηματικά ασταθής». Η αστυνομία λέει ότι το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ πιστεύεται ότι έδρασε με συνεργό. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο βοηθός της Γκίφορντς, ο 30χρονος Γκέιμπ Ζίμερμαν.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία οι πυροβολισμοί σταμάτησαν με την παρέμβαση δύο ανδρών, οι οποίοι κατάφεραν να πιάσουν τον ένοπλο. Ο σερίφης απέδωσε τη δολοφονική επίθεση στην καυστική πολιτική ρητορική που έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, και πολύ περισσότερο στην Αριζόνα. «Όταν κοιτάς ανισόρροπους ανθρώπους, πώς αντιδρούν στην καυστική κριτική που εκτοξεύεται από συγκεκριμένα στόματα για το πώς πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Ο θυμός, το μίσος, η μισαλλοδοξία μπορούν να εξοργίσουν» είπε. «Και δυστυχώς, η Αριζόνα, πιστεύω, έχει γίνει η πρωτεύουσα, η Μέκκα της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας».
Η ίδια η Γκίφορντς είχε εκφράσει ανησυχία πριν από τον πυροβολισμό της. Σε μια συνέντευξη μετά τον βανδαλισμό του γραφείου της, αναφέρθηκε στην επιθετικότητα των συντηρητικών εναντίον της, ανάμεσα στους οποίους συμπεριέλαβε και το Κίνημα του Τσαγιού και την Σάρα Πέιλιν, η οποία είχε δηλώσει ότι η έδρα της Γκίφορντς ήταν ένας από τους «στόχους» στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Για παράδειγμα, είμαστε στη λίστα των 'στόχων' της Σάρα Πέιλιν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το απεικονίζε, μάς βάζει στο στόχαστρο και πρέπει να καταλάβει ότι όταν κάνει κάτι τέτοιο θα υπάρχουν και συνέπειες» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Γκίφορντς. Αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση η Πέιλιν εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια. Στη διάρκεια της καμπάνιας του τον περασμένο Νομέβριο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζέσε Κέλι κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον βοηθήσουν να κερδίσει την έδρα της Γκίφορντς με έναν πρωτότυπο τρόπο: τους κάλεσε να πάνε όλοι μαζί να αδειάσουν ένα γεμάτο αυτόματο όπλο M-16. Ο Κέλι είναι πρώην πεζοναύτης που υπηρέτησε στο Ιράκ. Στην ανάρτηση της πρόσκλησης στο site του έβαλε φωτογραφία του, στην οποία φορά όλον τον στρατιωτικό εξοπλισμό και κρατά ένα αυτόματο όπλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου