Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε ποια είναι η Μόνα Λίζα

Μια ιταλίδα ιστορικός τέχνης ισχυρίζεται ότι έλυσε το μυστήριο γύρω από την τοποθεσία που φαίνεται στο φόντο του διασημότερου πίνακα του Ντα Βίντσι, τη Μόνα Λίζα. Για αιώνες το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα έχει «προκαλέσει» τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ανέπτυξε πολλές θεωρίες και προτάσεις για την «ιστορία» πίσω από το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. 
Το Δεκέμβριο ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα μυστικό κώδικα αποτελούμενος από αριθμούς και γράμματα στα μάτια της Μόνα Λίζα και στη γέφυρα που απεικονίζεται στο φόντο του πίνακα, πάνω από τον αριστερό της ώμο.

Η ιστορικός τέχνης Carla Glori υποστηρίζει ότι το πέτρινο γεφύρι στο φόντο, όπου ύστερα από υψηλή ανάλυση διακρίνεται αμυδρά ο αριθμός 72, είναι αυτό που υπάρχει πάνω από τον ποταμό Trebbia στην πόλη Bobbio, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Piacenza.

Η θεωρία της Glori μπορεί να «επηρεάζεται» από το δημοφιλέστατο βιβλίο του συγγραφέα Dan Brown «Κώδικας Ντα Βίντσι», όπου αναφέρεται ότι στα μάτια της Μόνα Λίζα «κρύβεται» το μυστικό για το πού βρίσκεται το Άγιο Δισκοπότηρο, που χρησιμοποίησε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο.

Η ίδια λέει με σιγουριά ότι η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα είναι η Bianca Giovanna Sforza, κόρη του Ludovico il Moro, ενός ευγενή που ζούσε πριν από 500 στην πόλη Bobbio, ενώ τα αρχικά “S” και “G”που εντόπισαν οι ιταλοί ερευνητές στα μάτια της είναι τα αρχικά του ονόματός της.

Τις αντιρρήσεις του για τη θεωρία της Carla Glori εξέφρασε ο συνταξιούχος καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει μελετήσει πολύ το συγκεκριμένο πίνακα, Martin Kemp.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου