Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ενημερωτική εγκύκλιος της ΠΟΜΙΔΑ για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης


Βιοτεχνικά - βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και μικρά ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα) εμβαδού κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που εφαρμόζεται από σήμερα, Δευτέρα, στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Από την έκδοση απαλλάσσονται επίσης οι γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, ενώ στις περισσότερες μισθώσεις (εκτός αν ενοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο) το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από τον Ιούλιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εξέδωσε, την Δευτέρα, ενημερωτική εγκύκλιο για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος και τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ως πρόβλημα τις υψηλές, όπως αναφέρει, κατώτατες αμοιβές των μηχανικών που καθόρισε το κράτος για την έκδοση των πιστοποιητικών, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης ζητεί εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης που απαιτείται από την 1η Ιανουαρίου για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά πιστοποιητικά καθιερώνονται σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας και η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη έγκαιρη συμμόρφωσή της σε αυτήν.

Αναλυτικά:

- Την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές ζητεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε απελευθέρωση επαγγελμάτων και κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, να δημιουργείται μια νέα προνομιούχος τάξη επαγγελματιών, με κατοχυρωμένες κατώτατες αμοιβές, και με αναγκαστικό πελάτη ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών και όχι με το συμφέρον των επαγγελματιών που θα εισπράττουν επί δεκαετίες τις αμοιβές αυτές» και χαρακτηρίζει υπερβολικό το ύψος των αμοιβών που ξεκινά από 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις κατοικίες και κλιμακώνεται μέχρι 3,07 ευρώ ανά τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους.

- Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Δημήτρης Καψιμάλης ζητεί να δοθεί επαρκής χρόνος για ενημέρωση - επιμόρφωση των μηχανικών στα νέα δεδομένα για την έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς από την 1η του έτους απαιτείται η εκπόνηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης της οικοδομής.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι 6μηνη αναβολή ή παράλληλη εφαρμογή για το ίδιο διάστημα του παλιού με το νέο καθεστώς (δηλαδή να γίνεται είτε η παλιά μελέτη θερμομόνωσης, είτε η νέα ενεργειακής απόδοσης). Το ζήτημα της έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα κτίρια που μεταβιβάζονται ημιτελή λύθηκε με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει ότι το πιστοποιητικό θα εκδίδεται με την αποπεράτωση της κατασκευής.

- Υπέρ της χορήγησης μιας περιόδου προσαρμογής 6 - 12 μηνών για ενημέρωση των μηχανικών στα νέα δεδομένα αναφορικά με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης τάσσεται και ο Σταμάτης Περδίος, μηχανολόγος-μηχανικός, τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πλήθος των ενεργειακών επιθεωρητών δεν επαρκεί σε όλες τις περιοχές της χώρας για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΠΟΜΙΔΑ, η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει από 9-1-11 για αγοραπωλησίες, και για τις νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων. Για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.) η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ αναβλήθηκε για ένα εξάμηνο και θα ισχύσει από 9/7/11.

Αναλυτικά, το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών (ΠΕΑ) διαμορφώνεται ως εξής:

Α) ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ υφίσταται για τις πωλήσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολοκλήρων, όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες συμβάσεων μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων:

1. Μεταβιβάσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών, (τόσο για τα ήδη αποπερατωμένα, όσο και για τα υπό κατασκευή κτίρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.

2. Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

3. Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου

4. Μεταβιβάσεις διατηρητέων ή ιστορικών κτιρίων.

5. Διανομές συνιδιόκτητων ακινήτων και ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα.

6. Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.

7. Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφισταμένων ή μελλοντικών κτισμάτων.

8. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

9. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.

10. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Β) ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ υφίσταται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, μόνον για μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. Έξι μήνες αργότερα (από την 9.7.2011) η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί και στις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. (μεμονωμένων διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ.), με εξαίρεση και πάλι όλων των αποθηκών και των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων οι οποίες αφορούν ακίνητα με ή χωρίς κτίσματα και συγκεκριμένα:

1. Μισθώσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών, (τόσο για τα ήδη αποπερατωμένα, όσο και για τα υπό κατασκευή κτίρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.

2. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

3. Παρατάσεις - ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

4. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (όπως οι μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή
κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών (κατώτατες αμοιβές) διαμορφώνεται ως εξής:

- Διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

- Μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

- Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

- Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ/τ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου