Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τι αποφασίστηκε για τις αποκρατικοποιήσεις - Νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα


Βαθύτερα ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στις συντάξεις και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, το πακέτο των μέτρων του 2013. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πραγματοποίησαν νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών η οποία κράτησε 5 ολόκληρες ώρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετικό κλίμα και σημειώθηκε πρόοδος. Ωστόσο σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει κενό στις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και στα δημοσιονομικά δηλαδή στο πακέτο μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα όπως είπε η τρόικα πιέζει ο προϋπολογισμός του 2013 να περιλαμβάνει μέτρα 9 δισ. ευρώ περίπου αντί των 7,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το προσχέδιο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελούνται από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.  Αύριο στις 11.00 το πρωί θα συναντηθούν ξανά οι επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα για το χρόνο των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης για το 33% του ΟΠΑΠ και το 100% της ΔΕΠΑ, ενώ φέτος η κυβέρνηση θα προλάβει να πουλήσει τα Κρατικά Λαχεία, μετά το IBC.
Νωρίτερα, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κυβέρνηση και τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις ενώ δεν έκρυψε ότι η τρόικα πιέζει όχι μόνο για τα μέτρα αλλά για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες περί αναμονής των αμερικανικών εκλογών για την εκταμίευση της δόσης, ο ίδιος παράγοντας διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Εξάλλου όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr σχετικά με τα μέτρα που συζητιούνται πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην περικοπή των συντάξεων από 600 ευρώ και άνω και όχι μόνο των υψηλών συντάξεων των 2.000 ευρώ όπως αρχικά προβλεπόταν. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας ότι από την περικοπή μόνο των υψηλών συντάξεων δεν θα προκύψει σημαντικό όφελος. 


Υπενθυμίζεται ότι οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σε έναν επώδυνο συμβιβασμό: αντί για μέτρα 7,8 δισ. ευρώ το 2013, όπως προέβλεπε το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν κατ’ αρχήν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεβάζει τον λογαριασμό της επόμενης χρονιάς πάνω από τα 9 δισ. ευρώ. 

Πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση του πακέτου εξετάζονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα: 

- Να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές οι υψηλές συντάξεις σε σχέση με αυτές που προβλέπει το πακέτο που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί (1.000-1.500 ευρώ 2%, 1.500-2.000 ευρώ 5% και πάνω από 2.000 ευρώ 10%). 

Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%. 

- Να καταργηθεί τελικά το δώρο και από τις συντάξεις του ΟΓΑ. Ενδεχομένως, όμως, να διατηρηθούν τα 30 ευρώ που επρόκειτο να περικοπούν από τις εν λόγω συντάξεις. Για να αμβλύνει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να επιβάλει την υιοθέτηση ρήτρας σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που το πακέτο αποδώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα το 2013, θα περιοριστεί ισόποσα το πακέτο του 2014. 

Αντίστοιχα όμως, αν αποδώσει χειρότερα θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα προσέλθει η κυβέρνηση με μια συμφωνία για τα μέτρα του 2013 τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών. 

Από εκεί και πέρα η συζήτηση συνεχίζεται για το 2014 και για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Αυτά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου