Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

«Μοιραίο λάθος» χαρακτηρίζει το πρώτο Μνημόνιο και ο Κώστας Σημίτης


«Το πρώτο Μνημόνιο σχεδιάστηκε χωρίς προετοιμασία και εφαρμόστηκε με τρόπο που συνέτεινε στην όξυνση της κρίσης». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη στο Οσναμπρικ, ο Κώστας Σημίτης, ασκώντας σκληρή κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και στη μεταχείριση που επιφύλαξε στην Ελλάδα.

«Οι στόχοι του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος ήταν εξωπραγματικοί», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόβλεψη για τις επιπτώσεις που θα είχε η μείωση των επενδύσεων. 

Στην ελληνική πολιτική ηγεσία καταλόγισε ότι δεν προχώρησε από την αρχή στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο Συνταξιοδοτικό, ούτε προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο λόγος ήταν το κόστος μιας σύγκρουσης με τα συνδικάτα, αλλά και η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. 

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η κρίση χρέους συνεχίζεται και μια νέα τραπεζική κρίση επαπειλείται», είπε, παρά τις 40 και πλέον Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και συμβούλια της ευρωζώνης από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009. 

«Πώς η Ελλάδα, ως παράδειγμα του Νότου που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, και η Γερμανία, ως παράδειγμα του Βορρά που βρίσκεται στην κορυφή, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, είναι η πλέον διαφιλονικούμενη ερώτηση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης». 

Για τον ίδιο, μια πρώτη απάντηση είναι: «Είμαστε όλοι εταίροι στην ΕΕ». 

«Απαιτείται ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του χάσματος ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της περιφέρειας. Ειδάλλως θα επανεμφανίζονται συνεχώς κρίσεις και στο μέλλον».

Τα χρέη δεν προέκυψαν αποκλειστικά από την «άμετρη σπατάλη» στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Σημίτης, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία «ποτέ δεν είχε ελλείμματα πάνω από το όριο 3% του ΑΕΠ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου