Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τι κάνει σήμερα ο Διονύσης Τσακνής;

Ο Διονύσης Τσακνής γεννήθηκε στην Καρδίτσα και εκεί μεγάλωσε. Ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες και μουσική. Λίγο αργότερα, επέστρεψε και πάλι στη γενέτειρά του και δίδαξε θεωρητικά της μουσικής στο δημοτικό ωδείο της πόλης.


Κυκλοφόρησε το 1982 την πρώτη του δουλειά που είχε τίτλο «Η Μπαλάντα του Ταξιδιώτη» και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το πρώτο βραβείο θεατρικής μουσικής στο διαγωνισμό θεάτρου Ιθάκης και το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκο του μαζί με τη Σοφία Βόσσου με τίτλο «Καλή Ακρόαση» και λίγο καιρό μετά βγήκαν οι δίσκοι «Τρίτο Μάτι», «Φταίνε τα Τραγούδια» και «Φώτα Παρακαλώ».

Ο τραγουδοποιός έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 27 δίσκους και έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1995 έκανε την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του βιβλίου και εξέδωσε ένα διήγημα με τίτλο «Υπό προθεσμία» και από εκείνη τη χρονιά άρχισε να συνεργάζεται ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Έχει κερδίσει τρία βραβεία για τη μουσική του, δύο για το θέατρο και ένα για το τραγούδι και έχει συνεργαστεί με γνωστούς συνθέτες και στιχουργούς όπως για παράδειγμα με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Πάνο Κατσιμίχα κ.ά. Συνεργάστηκε όμως και με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος το 2000 του ανέθεσε να μελοποιήσει το έργο του «Ο ήλιος και ο χρόνος». 

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «Παίζοντας με δυο ορχήστρες», το οποίο περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις έργων του από τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής. Πριν από δύο χρόνια, του προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατεβεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων, όμως εκείνος απέρριψε την πρόταση που του έγινε λέγοντας ότι στηρίζει το ΚΚΕ. Ολοκλήρωσε τη μελοποίηση ποιημάτων του Γιάννη Σκαρίμπα και τα παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής.  



Πιστεύει, όπως αναφέρει, ότι οι ερασιτέχνες αξίζουν ευκαιρίες και λέει χαρακτηριστικά ότι «Εγώ επειδή είμαι επαγγελματίας, αγαπώ πάρα πολύ αυτούς που αγαπούν την τέχνη αλλά πιστεύω ότι ο ερασιτεχνισμός από μόνος του δεν είναι ικανός και έχει ανάγκη από πιο ειδικούς ανθρώπους. Με την τέχνη είναι πολύ όμορφο να ασχολούνται κάποιοι άνθρωποι, αλλά από ένα σημείο και μετά για να έχουμε άρτιο αποτέλεσμα, απαιτείται και η γνώση. Φυσικά, είμαι υπέρ του να υπάρχουν ερασιτεχνικές ομάδες γιατί μέσα από αυτές αναπτύσσεται η αγάπη για το είδος».

Αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει, βρίσκεται στο στούντιο και ετοιμάζει ένα έργο αλλά δεν γνωρίζει πότε αυτό θα είναι έτοιμο. Στον ελεύθερό του χρόνο ακούει μουσική, ενημερώνεται πάντα για την επικαιρότητα αλλά δεν τη σχολιάζει ούτε μιλά και για τις εκλογές που αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα. 

Και λέει ότι μπορεί να σπούδασε οικονομία όμως η μουσική ήταν αυτή που τον τραβούσε και γι’ αυτό ασχολήθηκε με αυτήν. Και γι’ αυτό πιστεύει ότι αξίζει να δίνεται μία ευκαιρία στους νέους να κάνουν πράγματα που σχετίζονται με την τέχνη αλλά καλό είναι για να προχωρήσουν μπροστά να σπουδάσουν για να έχουν εναλλακτική σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν στο χώρο αυτό. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου