Στο τραπέζι έχει μπει η τριετής αναστολή των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της αύξησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), των ωριμάσεων αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και κατά τα πρότυπα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18 Οκτωβρίου του 1985, σύμφωνα με όσα ζητά σε επιστολή της η τρόικα
"Η" 11/1
Του Γιώργου Γάτου
Την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά τα πρότυπα της περιόδου 1985 - 1987, των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης της ΕΓΣΣΕ στα κατώτατα όρια ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές) των ωριμάσεων αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού, προβλέπει το Plan B που άρχισε να συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο. Και αυτό ενόψει του διαφαινόμενου, ύστερα και από τη χθεσινή απόφαση της ΓΣΕΕ να μην επαναδιαπραγματευτεί την ΕΓΣΕΕ, «ναυαγίου» του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων.
«Οποιαδήποτε παραβίαση της ΕΓΣΕΕ θα αποτελέσει αιτία πολέμου με ακαριαίες και μεγάλες κινητοποιήσεις» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος από το βήμα της διοίκησης της ολομέλειας της Συνομοσπονδίας που κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αποφάσισε να προσέλθει στο διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά, να μη συζητήσει κανένα θέμα που άπτεται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Δηλαδή τους μισθούς, την αύξηση (2,6% του Ιουλίου του 2012), τις ωριμάσεις, τις κοινωνικές παροχές, τον 13ο και 14ο μισθό. «Στην επικείμενη συνάντηση με τους εργοδότες η Συνομοσπονδία είναι ανοικτή να συζητήσει μόνον σοβαρές προτάσεις και θέματα τα οποία σχετίζονται με το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή τη μείωση των εισφορών, υπό προϋποθέσεις -ήτοι πρόβλεψη μέτρων ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος έναντι των απωλειών για τα Ταμεία». Η διοίκηση της ΓΣΕΕ:
Εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ενταθεί η πίεση για ανατροπή της ΕΓΣΣΕ ή προωθηθεί Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για την ακύρωση της Σύμβασης.
Επίσης να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ώστε να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν νομοθετική παρέμβαση για την καταστρατήγηση της ΕΓΣΣΕ.
Νομοθετική λύσηΗ νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ ανέλαβε την ευθύνη να επεξεργαστεί τους τρόπους για τη δικαστική (σε Ελλάδα και Ευρώπη) αντιμετώπιση της προσπάθειας κατάργησης της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Και αυτό, μολονότι θεωρείται συμβατή, λαμβανομένων των ειδικών συνθηκών και της απειλής χρεοκοπίας, η για περιορισμένο χρονικό διάστημα αναστολή των αυξήσεων (χωρίς να παραβιαστεί η ισχύουσα ΕΓΣΕΕ) και των ωριμάσεων, όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων (κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών κ.ά.). Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Οκτωβρίου του 1985 με τίτλο «μέτρα προστασίας της εθνικής οικονομίας» που κύρωσε έπειτα από 40 ημέρες η Βουλή, απαγόρευε έως το τέλος του 1987 τη χορήγηση, για οποιοδήποτε λόγο, αυξήσεων, των πάσης φύσεως αποδοχών με κύρωση (πρόστιμο μέχρι 5% επί των ακαθάριστων κερδών) εξαιρουμένων μόνο «των ήδη προβλεπομένων από νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, υπουργική απόφαση, διαιτητική απόφαση, καταστατικό ή κανονισμό εργασίας».
Με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι δεν θα παραβιαστεί ούτε η ΕΓΣΣΕ ούτε ο κατώτατος μισθός που όλοι υπερασπίζονται, καθώς αποτελούν τη βάση ασφαλείας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (προβλέπουν «κλειδωμένα» ποσά επιχορηγήσεων προς τους εργοδότες με βάση την ΕΓΣΣΕ) αλλά και για τα επιδόματα ανεργίας.
«Κίνδυνος ντόμινο» Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης
«Να αφήσουμε να εξελιχθεί ο διάλογος» ζήτησε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζοντας ότι, στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, «δεν μπορεί να υπάρξει ετεροβαρής συμφωνία». Ούτε και να μην προβλεφθούν αντίβαρα καθώς, όπως τόνισε, «υπάρχει ο κίνδυνος να βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση από μια νέα γενικευμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» με σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και στο ύψος των συντάξεων, περιλαμβανομένων και των επικουρικών για τις οποίες εξακολουθεί να αναζητείται μια πολιτική συμφωνία πριν από την επίσκεψη της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου.
Tα τρία σενάρια για το 13ο και το 14ο μισθό
Η τρόικα προτείνει να καταργηθούν ή να καταβάλλονται ανάλογα με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων
Η τρόικα προτείνει να καταργηθούν ή να καταβάλλονται ανάλογα με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων
Κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν αδυναμία συμφωνίας και για την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού (αντί της κατάργησης ή της καταβολής με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων που ζητά η τρόικα, φέροντας ως παράδειγμα το Δημόσιο όπου τα δώρα έχουν «κοπεί» στους υψηλόμισθους άνω των 3.000 ευρώ και έχουν οριστεί επιδόματα έως 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ για το Πάσχα και την Αδεια).
Πράξη Αν πέσουν στο κενό οι τρεις προτάσεις που συζητώνται είτε για πρόβλεψη πλαφόν όπως ισχύει στο Δημόσιο είτε για καταβολή των δώρων με βάση τους εισαγωγικούς μισθούς κάθε σύμβασης και όχι με βάση την πολυετία, τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι το θέμα υποχρεωτικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (τριετής αναστολή είτε του 13ου είτε του 14ου) λαμβάνοντας, ωστόσο, μέτρα για τα Ταμεία (π.χ. καθιέρωση ασφαλιστικού τέλους σε υπηρεσίες που δεν επιβαρύνουν την εργασία και σε σύνδεση με τη γενική φορολογία).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου