Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση-Καταγγελία "βόμβα" των οργανώσεων ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΝΟΠΕ, ΤΕΦΑΑ, Γεωπονικής


Κύριοι «Θεσμικοί»,
Έχοντας διανύσει ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες του 2012 και ύστερα από την απόλυτα «επιτυχημένη» διοργάνωση της πολυσυζητημένης Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης και αφού προφανώς ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος  απόλαυσε τις γιορτές του,  προβαίνουμε στην ακόλουθη δήλωση, ελπίζοντας το 2012 να είναι μία καλύτερη χρονιά για την παράταξη μας.


Η νεολαία και οι φοιτητές βιώνουν καθημερινά την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, παλεύοντας ώστε να μην  επέλθει και η οριστική κρίση αξιών, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή αυτού του τόπου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η πιο ιστορική και λαοφιλής φοιτητική παράταξη στα ελληνικά πανεπιστήμια οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και πρωτοπόρο ρόλο.

Αρχικά, λοιπόν, οφείλουμε να εκφράσουμε την χαρά μας που οι προτάσεις και οι πιέσεις μας πιάνουν τόπο, έστω και καθυστερημένα, καθώς μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την 7η Συνδιάσκεψη Αρχών και Θέσεων. Η διεξαγωγή Συνδιάσκεψης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα που περιελάμβανε το κείμενο της 13ης Ιουλίου 2011, ένα κείμενο που όλο και περισσότερα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενστερνίζονται. Πρόκειται, λοιπόν, για μία δράση που κινείται στην σωστή κατεύθυνση, και ανεξαρτήτως των διάφορων εσκεμμένων ή μη προβλημάτων, εμείς επιθυμούμε να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, εφόσον βέβαια υπήρχε έστω και τυπική ενημέρωση μας, για αυτό και οφείλουμε να αναφέρουμε όλα τα θέματα που μας προβλημάτισαν.

1.Δυστυχώς διαπιστώσαμε πως για ακόμα μία φορά η ηγεσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης κινήθηκε με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα, στοχεύοντας όχι σε μία πραγματική συνδιάσκεψη "Αρχών & Θέσεων", που έχει ανάγκη η οργάνωση μας, μα σε ακόμα μία εκδήλωση-φιέστα, με φανερή την προσπάθεια περιχαράκωσης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης έγινε γνωστή στο κοινό μόλις 2 μέρες πριν την έναρξη των εργασιών, με μία απλή αναφορά στο facebook...; Γίνεται ολοφάνερο πως δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία και προεργασία. Αντίθετα, η ενημέρωση των μελών, όπου υπήρξε, ήταν ελλιπέστατη.

Αξιότιμε κ.Νταιρουση η συνδιάσκεψη "Αρχών & Θέσεων" δεν είναι εκδήλωση για να συμπληρώσετε το βιογραφικό σας ή να συναναστραφείτε με την παράταξη επιδεικνύοντας ότι κάνετε έργο γιατί όλη η υπόλοιπη χρονιά πέρασε με μια ψυχαγωγική εκδήλωση (Πάρτι).Θα έπρεπε  να είχατε ενημερωθεί από τους προκατόχους σας, ότι μια ορθά οργανωμένη συνδιάσκεψη απαιτεί τουλάχιστον 1 μηνά για την σωστή διεξαγωγή της, αλλά, μάλλον φαίνεται ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης ή προσπάθεια αντίδρασης ως προς αυτούς.

2.Παράλληλα, θεωρούμε ιδιαίτερα μειωτικό, πρώτα απ'όλα για την παράταξη μας, να μην προσκαλούνται, ή καλύτερα να αποκλείονται προκλητικά, τα μέλη πέντε οργανώσεων της παράταξης, δηλαδή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γεωπονικής, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΝΟΠΕ καθώς και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  ΤΕΦΑΑ. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις αντιπροσωπεύουν το 40% της οργάνωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ και αυτό θα έπρεπε να το σεβαστούν κάποιοι. Πώς είναι δυνατόν να αποκλείονται από τη Συνδιάσκεψη οι δύο οργανώσεις με τις μεγαλύτερες αυτοδυναμίες στο Α.Π.Θ. καθώς και η Σχολή που πέρσι κατάφερε τη σπουδαιότερη ανατροπή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πανελλαδικά... ; Ακόμα τί συμπεράσματα και πορίσματα θα υπάρξουν , όταν σε τόσο εξεζητημένα θέματα, όπως "Ευρώπη και Πολιτική", "Ευρώπη και Οικονομία", ‘’Ευρώπη και Κοινωνία" δεν καλούνται οι καθ'ύλην αρμόδιοι, όπως είναι τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε Νομική, Οικονομικό και Πολιτικές Επιστήμες...;

Αξιότιμε κ.Ιωαννίδη, Γραμματέα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Ελλάδος εσείς γνωρίζεται γι αυτό τον αποκλεισμό, αν δε γνωρίζετε είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος  για να πάρετε θέση και να αποκαταστήσετε αυτό το πολιτικό λάθος και την εύρυθμη λειτουργία της παράταξης. Αν όμως γνωρίζετε τότε είναι σαν να εθελοτυφλείτε. Θα πρέπει, λοιπόν. να ξέρετε ότι εκτός από «εκτελεστικό Όργανο»του Πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ είστε και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φοιτητικής παράταξης στην Ελλάδα και είστε υπόλογος.

3.Για ποιο λόγο δεν υπήρξε κοινοποίηση της Συνδιάσκεψης σε ευρύτερα πλαίσια, στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο..; Γιατί δε ζητήθηκε η γνώμη των πολλών για να δημιουργηθεί πραγματική βάση συζήτησης για την ιδεολογική τάση της παράταξης μας; Γιατί τα θέματα διαβούλευσης δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ηλεκτρονικής διαβούλευσης μεταξύ των χιλιάδων μελών της οργάνωσης μας, αλλά και όλων αυτών που μας στηρίζουν έμπρακτα τόσα χρόνια; Γιατί η τόσο σημαντική εκδήλωση δεν έγινε, όχι ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά ούτε καν απλή αναφορά στα διάφορα blogs που αποτελούν το βασικό μέσο ενημέρωσης των νέων; Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οφείλει να είναι μία οργάνωση σύγχρονη και ανοιχτή προς την κοινωνία, καθώς τα μέλη της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών.

Αξιότιμε πρόεδρε της ΟΝΝΕΔ θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι εσείς πρώτος απ’ όλους μιλήσατε για ανοιχτές προς το κοινό διαδικασίες ,για συνεχή ενημέρωση, για ενιαία πολιτική όλης της φοιτητικής παράταξης, για το ότι πρέπει να έρθουμε κοντά στους νέους, να ανακατευτούμε με την κοινωνία και για μηδενικούς αποκλεισμούς, μιας και βαρύγδουπα μέσα σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρατε ότι η ΟΝΝΕΔ και  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν είναι κανενός αλλά ανήκει στου νέους. Ποια η άποψη σας λοιπόν για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του 40% της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης.?Εσείς γνωρίζατε για αυτόν, ή έχετε πέσει θύμα απόκρυψης? Μάλλον γνωρίζατε γιατί πολύ πιθανόν όπως συνέβη στο παρελθόν η συνδιάσκεψη χρηματοδοτήθηκε απ την κεντρική διοίκηση δηλαδή την ΟΝΝΕΔ. Μάλλον και εσείς είστε υπόλογος κ.Πρόεδρε για τις λανθασμένες επιλογές σας που πλέον με δόλιο τρόπο προσπαθείτε να τις στηρίξετε. Εσείς  όμως είστε αυτός που πρώτος από όλους θα χρησιμοποιήσετε τα ποσοστά αυτών των σχολών για να ανεβεί η δύναμη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, εσείς που αποκλείετε  αυτές τις οργανώσεις.

Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι μπροστά στις ΑΡΧΕΣ και τις ΘΕΣΕΙΣ της παράταξης μας, κάθε εσωτερική διαφορά πρέπει να αποτελεί απλά αιτία προσέγγισης και όχι αιτία αποκλεισμού και κλειστών ελεγχόμενων διαδικασιών. Στην εποχή μας οι διαφωνίες αποτελούν το μόνο πρόσφορο τρόπο για τη παραγωγή πολιτικής και οι στημένες συζητήσεις συμφωνίας την αιτία που οι νέοι δείχνουν τέτοια πρωτόγνωρη αποστροφή σε ότι έχει σχέση με τη πολιτική. Ευχή όλων μας είναι αυτή η συνδιάσκεψη να κατάφερε να προβάλλει τις πραγματικές απόψεις του κάθε Δαπίτη και να μη κατέληξε σε «εκ των προτέρων» ανακοινώσιμα συμπεράσματα, τακτικές που δυστυχώς έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Καλούμε για ακόμα μία φορά την παρούσα ηγεσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί φεουδο κανενός. Οι φιέστες και οι κλειστές εσωτερικές διαδικασίες δεν αντιπροσωπεύουν τη δική μας οργάνωση. Τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές δεν συνάδουν με τις αρχές, τις ιδέες, το ήθος και την ιστορία και κυρίως στο μέλλον της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές όποιος περιορίζει και αποκλείει τόσο ενεργά κομμάτια του φοιτητικού συνδικαλισμού προς τέρψιν της εσωκομματικής ασφάλειας απλά θα μείνει πίσω από την ίδια την εποχή. Το θέμα είναι αν θα παρασύρει μαζί του και την εικόνα της παράταξης μας, γιατί ο πυρήνας αυτής είναι οι ιδέες και οι οργανώσεις μας, με τη καθημερινή παρουσία στα αμφιθέατρα και στα προβλήματα του φοιτητή, εκεί όπου οι λεγόμενοι «αποκλεισμένοι» απλά τιμούν το όνομα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης.

Οφείλουμε να είμαστε δίπλα και κυρίως μπροστά από τη κοινωνία όχι απέναντι της. Οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της εποχής και να σταθούμε πλάι στους προβληματισμένους και απογοητευμένους νέους, που απαιτούν μια σύγχρονη παράταξη με ρηξικέλευθες ιδέες.

                                                                        Με τιμή,
                                                ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ,
                                                ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  ΝΟΠΕ
                                                         ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΦΑΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου