Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Κόντρα ΕΛ.ΑΣ.- Ειδικών Φρουρών για την υπόθεση Κουλούρη


Κόντρα μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ και των Ειδικών Φρουρών, έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Κουλούρη.  Η Ελληνική Αστυνομία, με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Κυριακής απέρριψε τις αιτιάσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των Ειδικών Φρουρών για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Στην απάντησή της η ΕΛ.ΑΣ., αφού κάνει λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και αυθαίρετες νομικές εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο δελτίο Τύπο των Ειδικών Φρουρών, τους καλεί «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και την κοινωνία γενικότερα». 

Συγκεκριμένα στην απάντησή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: 
«Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην τήρηση της νομιμότητας και στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, χωρίς εκπτώσεις, διακρίσεις και επιλεκτικές νοοτροπίες ή συμπεριφορές. Οι βασικές αυτές αρχές, που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας μας, είναι αδιαπραγμάτευτες για την Ελληνική Αστυνομία». 
«Οι αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών, για το συγκεκριμένο περιστατικό, καταγράφηκαν σε Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με απόλυτα σαφή τρόπο, που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση ή παρερμηνεία».
«Προφανώς», τονίζεται, «η αποτύπωση της πραγματικότητας, μόνο "κουκούλωμα", ή "ιδιαίτερη μεταχείριση" ή "άνιση αντιμετώπιση των πολιτών" δε μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής».

Όσον αφορά τέλος, στις αιτιάσεις για «αδράνεια στη δημιουργία σχηματισμού δικογραφίας» καθώς και στο νομικό χαρακτηρισμό, που προσδίδουν σε αδικήματα, επικαλούμενοι «επικοινωνία με εμπλεκομένους συναδέλφους», η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι αρμόδιοι για το σχηματισμό της δικογραφίας είναι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, υπό την εποπτεία της εισαγγελικής Αρχής «και όχι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης». 
Αναφορικά εξάλλου με τη μη σύλληψη του πρώην υπουργού, διευκρινίζεται ότι ο γενικός δικονομικός κανόνας της υποχρεωτικής σύλληψης, όσων τελούν αυτόφωρα κακουργήματα ή πλημμελήματα, δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 43 του ισχύοντος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου