Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μετά το λάδι, κινέζικο ενδιαφέρον και για τα κρητικά κρασιά

Πέρα από το χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο, Κινέζοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και για τους τοπικούς ποιοτικούς οίνους, όπως δηλώνει ο...


περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Την ερχόμενη Τρίτη, Κινέζοι επιχειρηματίες, συνοδευόμενοι από τον εμπορικό ακόλουθο, θα έχουν αλλεπάλληλες επαφές τόσο με τον περιφερειάρχη Κρήτης όσο και με Ενώσεις, Συνεταιρισμούς αλλά και παραγωγούς, με στόχο τη σύναψη συνεργασιών, όχι μόνο στο ελαιόλαδο, αλλά και στο κρασί.

Τις επόμενες μέρες θα καταρτιστεί το πρόγραμμα των επισκέψεών τους, το οποίο θα περιλαμβάνει και σειρά επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες προκειμένου να πάρουν και μια γεύση από τους τοπικούς οίνους.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα», σχολίασε ο Σταύρος Αρναουτάκης, του οποίου οι προσπάθειες έπιασαν τόπο, καθώς η παραπάνω εξέλιξη προέκυψε μετά από επαφές που είχε πρόσφατα με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα.

Προς Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης προετοιμάζει το έδαφος και για τη δυναμική αγορά της Ουκρανίας, με στόχο την προώθηση τόσο του τουρισμού όσο και των αγροτικών προϊόντων, όπως λάδι, κρασί κ.ά.

Το Κίεβο θα πάρει μια γεύση της κρητικής κουλτούρας και παράδοσης, καθώς τον περιφερειάρχη θα συνοδεύουν κρητικά συγκροτήματα, τα οποία θα δώσουν το "παρών" στον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της Περιφέρειας Κιέβου.

Όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί μια αρκετά καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κιέβου, ο οποίος θα επισκεφτεί το νησί μας τον ερχόμενο Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες επισκέπτονται την Τουρκία κάθε χρόνο, ενώ, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι αφίξεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αφού δεν ξεπερνούν τους 60.000 τουρίστες.

ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ

Ελπίδα οι εξαγωγές

Εντωμεταξύ, οινοποιοί της Κρήτης "ποντάρουν" στον εξαγωγικό τομέα, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την εσωτερική αγορά, αφού παρατηρείται μείωση πωλήσεων τόσο σε χώρους εστίασης όσο και στα ράφια, όπως παραδέχεται στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου Νίκος Δουλουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές κρασιού όπως είναι η Γερμανία και το Βέλγιο, παρατηρείται μια μικρή αυξητική τάση των εξαγωγών ακόμη και σε νέες αγορές, όπως οι ΗΠΑ.

Πάντως, η άφιξη Κινέζων επιχειρηματιών στο Ηράκλειο ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας, με τους οινοποιούς να κάνουν τις σχετικές προετοιμασίες ώστε, πέρα από τις καλές εντυπώσεις, να πετύχουν και καλές συνεργασίες.

http://www.flashnews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου