Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο Διαμαντοπούλου σε πρυτάνεις: " Μέχρι 15 Ιανουαρίου οι εκλογές"

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα στους πρυτάνεις στέλνει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει γίνει η εκλογή συμβουλίων διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Στη συνάντηση που είχαν οι πρυτάνεις με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλο, οι πρυτάνεις ζήτησαν την έγκριση του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων από τις συγκλήτους και όχι από τα συμβούλια διοίκησης και την παράταση ή αποδέσμευση της ημερομηνίας διεξαγωγής των συμβουλίων διοίκησης από τον προϋπολογισμό.


Αυτό, όμως, δεν έγινε αποδεκτό από το υπουργείο, με την Άννα Διαμαντοπούλου να καλεί τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη εκλογών.

Ειδικότερα, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, στο τέλος της συζήτησης, είπε-μεταξύ άλλων-ότι συνεχίστηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων των Πανεπιστημίων. Συζητήθηκε, κυρίως, το θέμα των οικονομικών προβλημάτων και ιδιαίτερα το θέμα του προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων. Ως γνωστόν, τα Ιδρύματα οφείλουν να ολοκληρώσουν ως τις 15 Ιανουαρίου τις εκλογές, για να γίνει η χρηματοδότηση μέσω των νέων συμβουλίων, όπως επιτάσσει ο νέος νόμος.

«Είπαμε να "ξεμπλοκαριστεί" το ζήτημα του προϋπολογισμού από τις εκλογές των μελών των συμβουλίων» πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης. «Περιμένουμε να ληφθεί πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Προτείναμε λύσεις για εκείνα τα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν συμβούλια διοίκησης ως τις 15 Ιανουαρίου» συμπλήρωσε.

Νέα συνάντηση πρυτάνεων και αναπληρωτή υπουργού Παιδείας αναμένεται εντός της εβδομάδας, πιθανόν την προσεχή Τετάρτη.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, τόνισε ότι ο νόμος δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά, καθημερινά λειτουργικά προβλήματα των Πανεπιστημίων. «Δεν τους ενδιαφέρει πώς λειτουργούν σήμερα τα Πανεπιστήμια, αλλά μόνον οι εκλογές των μελών των νέων συμβουλίων διοίκησης. Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν χάριν του πατριωτισμού των μελών των διοικήσεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διαθέτουν ελάχιστα μέσα και πόρους. Με τα μισά χρήματα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες ανάγκες που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η λειτουργία των Πανεπιστημίων θα είναι ανέφικτη την 16η Ιανουαρίου», υπογράμμισε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις επικρίσεις μερίδας καθηγητών του Αριστοτέλειου εναντίον των πρυτανικών αρχών ότι κωλυσιεργούν για να μην εφαρμοσθεί ο νόμος, ο Γ. Μυλόπουλος είπε ότι πρόκειται για μία μειοψηφική ομάδα που κινείται με βάση ιδιοτελείς σκοπούς, εκβιάζοντας καταστάσεις. «Ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους πολιτικό μέλλον και για το πότε θα γίνουν οι εκλογές» δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης.

Αργά το μεσημέρι, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τα Πανεπιστήμια και τη χρηματοδότησή τους, ότι τόσο η ίδια όσο και ο αναπληρωτής υπουργός «πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο νόμος σε όλα τα επίπεδα. Ορισμένα Πανεπιστήμια έχουν ήδη ορίσει και προχωρήσει στις εκλογές. Ας προχωρήσουν και τα υπόλοιπα».

Παράλληλα, η υπουργός συναντήθηκε και με το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις αλλαγές στα λύκεια και για το Τεχνολογικό Λύκειο και ανέφερε ότι υπάρχει προετοιμασία για να πάει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος, είχε πει, λίγο νωρίτερα, ότι δεν μπορεί να προωθούνται νομοσχέδια για θέματα του βεληνεκούς των αλλαγών στα λύκεια από μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού και χωρίς να υπάρξει προηγουμένως διάλογος με τους φορείς. Απαντώντας, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι ο χρόνος δεν παγώνει, η χώρα προχωρά, η διακομματική κυβέρνηση που υπάρχει αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την προώθηση θεμάτων Παιδείας. 

Για άλλη μία φορά, η υπουργός επισήμανε ότι η Παιδεία εξαιρείται από την εφεδρεία, ενώ διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει μόνο για την ειδική αγωγή.

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/01/15.html#ixzz1j0NJZjvO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου