Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αν δεν είχε βάλει εκείνο το τρίποντο…


Ο Νίκος Γκάλης ήταν εκείνος που «ίδρυσε» το ελληνικό μπάσκετ, επιτρέποντας στο άθλημα του… σαλονιού να αλλάξει ταχύτητα, να ξεπεράσει το ποδόσφαιρο σε επιτυχίες, και να κάνει την Ελλάδα διεθνώς γνωστή, για κάτι περισσότερο από την… Αρχαία Αθήνα.

Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς από την πλευρά του, ήταν εκείνος που… το επανίδρυσε. Γι’ αυτό και έχει τη δική της αξία η είδηση που έλαβε σήμερα εκτενή δημοσιότητα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, για την απόφαση να τραβήξει μόνος του την αυλαία μια σπουδαίας καριέρας.
Μετά από 13 χρόνια στο ΝΒΑ, και περίπου 20 σε πρωταγωνιστικό επίπεδο στο μπάσκετ, ο «Πέτζα» εγκαταλείπει τα παρκέ. Όντας στην κορυφή, και με τη γενική αναγνώριση ως ένας από τους σημαντικότερους σουτέρ που πέρασαν ποτέ από το… σοβαρό πρωτάθλημα. Ίσως μονάχα ο μεγάλος Ντράζεν Πέτροβιτς να τον κοίταζε αφ’ υψηλού, από όσους Ευρωπαίους περιφερειακούς διέσχισαν τον Ατλαντικό και κατάφεραν… να μην πνιγούν.
Ο Στογιάκοβιτς φεύγει πρωταθλητής ΝΒΑ με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς, στην κατάκτηση του τίτλου από τους οποίους είχε καθοριστική συμβολή, με τα φαρμακερά μακρινά σουτ του, αλλά και με την προσωπικότητα-ατσάλι, που τον συνόδευε από τα χρόνια του στην Ελλάδα.
Την εποχή της… επανίδρυσης. Τότε που, στον ημιτελικό του πρωταθλήματος του 1998, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ, πήρε την μπάλα στα τελευταία δευτερόλεπτα, δεν… ενοχλήθηκε από τον «κρεμασμένο» πάνω του, Ντούσαν Βούκσεβιτς, αλλά ούτε και από τα μακριά χέρια του Ντράγκαν Τάρλατς, ο οποίος έτρεξε καθυστερημένα να προλάβει τα χειρότερα, και με ένα τρίποντο-μαχαιριά, απέκλεισε τους «ερυθρόλευκους» από τον τελικό.
Έναν Ολυμπιακό ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη, ως η νεώτερη αυτοκρατορία του ελληνικού μπάσκετ, και προερχόταν από το ανεπανάληπτο «triple crown» του 1997, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς.
Τότε, με το τρίποντο του Στογιάκοβιτς, άλλαξε η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Στους τελικούς, ο ΠΑΟΚ υποτάχθηκε φυσιολογικά στον Παναθηναϊκό, και οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τη δική τους αυτοκρατορία. Που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Από ένα τρίποντο…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου