Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πάρτι εκατομμυρίων για 10 ολόκληρα χρόνια στις ΜΚΟ

Πάρτι εκατομμυρίων είχε στηθεί για δέκα ολόκληρα χρόνια με το υπουργείο Εξωτερικών να δίδει χρήματα χωρίς φειδώ σε πλήθος ΜΚΟ. Αυτό προκύπτει από τους πίνακες τους οποίους επιβεβαιώνει η έκθεση του ορκωτού λογιστή που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
 
Η εξωφρενική κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου, με τις χρηματοδοτήσεις «προγραμμάτων» διαφόρων ΜΚΟ που συνεχίζεται μάλιστα και σήμερα που η χώρα ασφυκτιά υπό το βάρος του Μνημονίου.

Συνολικά στα δέκα χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2010, δόθηκαν σε 431 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) 115.388.814 ευρώ. Τα περισσότερα δόθηκαν το 2003, ήτοι 18.095.076 ευρώ!...

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο ρόλος των ΜΚΟ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κάθε άλλο παρά διαφανής είναι.

Σύμφωνα με την εφ. Παρόν, η έκθεση ήρθε στα χέρια των μελών της Επιτροπής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη εβδομάδα, ενώ μετά τις γιορτές θα κληθεί να την ενημερώσει και ο ίδιος ο υφυπουργός.

Το θέμα άνοιξε πριν από το καλοκαίρι, με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας στον Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας να διερευνηθούν οι χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο ίδιος είχε αναλάβει πρωτοβουλία, κατόπιν ομόφωνης εντολής των μελών της Θεσμών, να γίνει έλεγχος στα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων.

Παραδείγματα με χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

-Οικολογική και Πολιτιστική Εταιρεία Μουσικών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Θράκης / Βόσπορος – Πολιτιστική Συνεργασία: 277.000 ευρώ.

-Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας «Σωκράτης»: 186.911 ευρώ.

-Κέντρο Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας: 156.485 ευρώ. Είναι η ΜΚΟ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εξαγωγέων.

-Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΔΙΔΗΝΕ): 144.000 ευρώ.

-Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: 139.694,77 ευρώ

-Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης (HUMANET): 108.320 ευρώ. Με έδρα τα Γιάννενα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου