Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Βουλευτή Β΄Αθηνών ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Ρ/Σ Ant1 στην εκπομπή του Κώστα Λασκαράτου


«Για την απειλή αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση Παπαδήμου ένα δεν έλθουν οι εκλογές στην ώρα τους.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι αυτή η κυβέρνηση να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, δεν συμφωνήθηκε αυτή η κυβέρνηση να χαράξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για τη χώρα.

Διότι καλώς ή κακώς η κρίση βαθαίνει και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, δεν μπορούν λοιπόν να παρθούν αποφάσεις χωρίς ο κόσμος να εκφρασθεί. Εγώ πολύ φοβάμαι ότι  πέρα από τα οποιαδήποτε κομματικά οφέλη που αυτή τη στιγμή δεν με συγκινούν καθόλου, η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο. Θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί η συγκεκριμένη Βουλή όπως διαμορφώθηκε το 2009, σήμερα να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Νομίζω ότι αυτό το αισθάνεται ο κάθε πολίτης, ότι δηλαδή δεν μπορεί ερήμην του κάποιοι να αποφασίσουν για εκείνον.

Πάντως οι φωνές του υπάρχοντος σχήματος έχουν αυξηθεί που μιλούν για παράταση της θητείας του, ανάμεσα τους ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος πρότεινε τρικομματική συνεργασία.

Αυτό είναι κάτι άλλο που λέει ο κ. Καρατζαφέρης, δεν είναι αυτό που αποφασίστηκε. Αυτή τη στιγμή αυτό που αποφασίσθηκε είναι να στηριχθεί , βασικά το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπαδήμο ,η οποία θα έκανε ορισμένα πράγματα και αυτά είναι το PSI, η νέα δανειακή σύμβαση και η 6η δόση. Η 6η δόση έγινε, τώρα περιμένουμε τ΄άλλα δύο να ολοκληρωθούν.


Θα μπορούσε να αλλάξει η απόφαση αυτή, μετά από συνάντηση όλων των αρχηγών

Κοιτάξτε εγώ σας λέω ότι ακόμη κι αν αποφασισθεί αυτό, θα είναι σε απόλυτη δυσαρμονία με το λαϊκό συναίσθημα το οποίο λέει ότι «εγώ πρέπει να πάρω αποφάσεις για το μέλλον και εγώ πρέπει να έχω και λόγο».
Και δεν λέω ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει από αύριο να αντλήσει κομματικά οφέλη, μακριά από εμένα. Δεν μπορεί όμως να μην έχει ο κόσμος συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του. Ήδη ενάμιση χρόνο βλέπει το εισόδημα του να έχει μειωθεί δραματικά, βλέπει την προοπτική της οικονομίας τραγική. Εχθές έκανα μία βόλτα στη αγορά και κανένας πλέον δεν εύχεται στον άλλον καλές γιορτές. Έχουμε φθάσει σε ομαδική κατάθλιψη. Κάπου πρέπει αυτό να εκφρασθεί. Δεν μπορεί να είανι εγκλωβισμένος ο κόσμος σε αποφάσεις που παίρνονται χωρίς αυτόν και μάλιστα τον οδηγούν και σε αδιέξοδα.

Μετά την κάλπη δηλαδή βλέπετε ένα κλίμα εθνικής ανάτασης;

Θα έχουμε τουλάχιστον ένα κόσμο που θα έχει εκφρασθεί για το μέλλον του. Δεν λέω ότι θα έχουμε κάποια ανάταση, ούτε ότι θα γεμίσουν οι τσέπες μας λεφτά, λέω όμως ότι θα έχουμε μία έκφραση του κόσμου και μία ανάληψη της ευθύνης για την ηγεσία που θα τον οδηγήσει έξω από την κρίση. Η σύνθεση μίας νέας Βουλής, ακόμη κι αν αυτή η σύνθεση της Βουλής δεν δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και ορίζει ότι θα πρέπει να πάμε σε κάποια λογική συνεργασίας, να ορίζει και το πλαίσιο αυτής.. Μπορεί να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης κατά ένα ή δύο μήνες για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει η κοινωνική ανοχή απέναντι στη συγκεκριμένη κατάσταση που ζούμε. Έχει φθάσει ο κόσμος στα όρια της απόγνωσης.

Θεωρείτε ότι οι κάλπες θα φέρουν αυτοδυναμία; Είδαμε μάλιστα και την οργίλη αντίδραση του κόμματος σας για τις δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους. Οι δημοσκοπήσεις αυτή την στιγμή είναι μακριά από την εκλογική πραγματικότητα. Διότι πρώτον ο κόσμος στην απόγνωση του  θα στηρίξει οτιδήποτε καινούργιο μπορεί να τον προσελκύσει αλλά αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με συγκεκριμένα σχήματα, πρόσωπα και λογικές. Η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει την αυτοδυναμία και θα την παλέψει την αυτοδυναμία. Από εκεί και πέρα την επόμενη των εκλογών η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει μία ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την πολιτική που θα χαράξει. Διότι θα είναι μία πολιτική που θα έχει στόχο την ανάπτυξη σε ένα βάθους χρονικό ορίζοντα, θα αποτελεί μία προσπάθεια εθνική, που θα πρέπει να αγκαλιαστεί από ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας από αυτό που απλά ψηφίζει  ΝΔ.

Εάν βγει πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμο η ΝΔ θα συζητήσει συνεργασία ξανά με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ;

Αυτό θα κριθεί το βράδυ των εκλογών. Θα εκφρασθεί ο κόσμος , θα δώσει την πολιτική ισορροπία, θα εκφρασθεί για το ποια κόμματα και με ποιο αριθμό βουλευτών θα βρίσκονται στη βουλή και εκείνο το βράδυ θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Όλες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται σήμερα γίνονται σε ένα περιβάλλον όχι προεκλογικής περιόδου. Πιστεύω ότι ο κόσμος παρακολουθεί αλλά κυρίως προβληματίζεται με τον αγώνα επιβίωσης που δίνει και όχι με το τι θα κάνει το πολιτικό σκηνικό. Μάλλον όλη αυτή την κουβέντα που κάνουμε την βλέπει με απαξία διότι σου λέει ότι τώρα το μόνο που τους νοιάζει είναι στο πώς θα αλλάξουν τις καρέκλες και οτιδήποτε τέτοιο.

Για την απόφαση να μη είναι υποψήφιοι όσοι δεν έχουν παραιτηθεί από τα αναδρομικά.

Νομίζω ότι είναι σωστή και ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής, το πνεύμα το οποίο πρέπει να υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου