Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αποχωρεί από το ΔΝΤ ο Ρουμελιώτης


Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο μήνα, ο Έλληνας εκπρόσωπος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης θα υποβάλει την παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς. 
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης από το 1978 έως το 1981 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου. Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 1981), υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο (1981–1982), υφυπουργός Οικονομικών (1982–1983) και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1984–1987).

Στις 5 Φεβρουαρίου 1987 έγινε για πρώτη φορά υπουργός τοποθετούμενος στην θέση του Υπουργού Εμπορίου, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου (27 Νοεμβρίου 1987) και μέχρι το πέρας της κυβερνητικής θητείας (2 Ιουλίου 1989), διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας. 

Σημειώνεται ότι παρά το ό,τι υπήρξε μέλος στα υπουργικά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε διεκδίκησε κοινοβουλευτική έδρα.

Στις 18 Ιουνίου 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής τοποθετούμενος στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα για την εκλογή του αυτή παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως την λήξη της θητείας του, το 1994. Κατά την θητεία αυτή υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών (Επιτροπή Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, Επιτροπή Θεσμικών Θεμάτων, Υποεπιτροπή Νομισματικών Θεμάτων κλπ).

Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια.

Είναι Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πάντειο. Είναι πτυχιούχος οικονομικών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, διδάκτωρ στις οικονομικές επιστήμες του ίδιου πανεπιστημίου καθώς και διδάκτωρ στις οικονομικές επιστήμες του πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ.

Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του ευρωμεσογειακού κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομά του ήταν ένα από εκείνα που φιγουράριζαν για τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου