Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πάει προς παράταση η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου



Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι το επόμενο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ήδη ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση χρόνος να ολοκληρώσει το έργο της. Αφήνει έτσι ανοικτό ποιό είναι το έργο της κυβέρνησης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο υπουργός....


Οικονομικών κ. Βαγγέλης Βενιζελός στην ομιλία του στην Βουλή μίλησε για εκλογές μετά το πρώτο εξάμηνο. Αλλά και ο πρωθυπουργός είπε ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι ενδεικτική.

Η ΝΔ από την πλευρά της διαφωνεί και αντιτείνει ότι τα πράγματα είναι απλά. “Υπάρχει το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης που έχουν δεσμευτεί όλοι να τηρήσουν. 

Το πλαίσιο αυτό προσδιορίζει την αποστολή της κυβέρνησης που είναι να υπογράψει την δανειακή σύμβαση να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το PSI και να προκηρύξει εκλογές”. Προσθέτει ότι με βάση αυτό το πλαίσιο οι αντιπροσωπίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθόρισαν ημερομηνία διεξαγωγής την 19η Φεβρουαρίου. Μάλιστα λέει η ΝΔ η ομάδα Βενιζέλου γνώριζε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για το PSI όταν συμφωνούσε στην συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Μικρή παράταση “ναι”, μεγάλη αναβολή “όχι”

Φυσικά μπορεί σε αυτή την διαδικασία να υπάρξουν απρόοπτα και καθυστερήσεις. “Τότε θα το εξετάσουμε” λένε οι “γαλάζιοι” επιτελείς και προσθέτουν ότι “μπορεί να υπάρξει παράταση μερικών εβδομάδων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία” σε καμία περίπτωση όμως δεν δέχονται μεγάλη αναβολή όπως αυτή που ζητά κ. Καρατζαφέρης. 

Πίσω από την ημερομηνία των εκλογών υπάρχουν διαφορετικές βλέψεις των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να θέλει να απομακρυνθούν οι εκλογές αφού και με πρωθυπουργό τον κ Παπαδήμο έχει τα περισσότερα υπουργεία. Παράλληλα έχει υποστεί φθορά και έχει ανοικτό ζήτημα διαδοχής στο εσωτερικό του που απαιτεί χρόνο. Ενώ δεν έχει πλέον να φοβηθεί από επιπλέον φθορά η παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας φθείρει τον βασικό του αντίπαλο τη ΝΔ που γίνεται πλέον συνυπεύθυνη και ξεχνιέται ότι έχει απομείνει από την αντιμνημονιακή της πολιτική. 

Ο ΛΑΟΣ πάλι θέλει να συμμετάσχει όσο το δυνατόν περισσότερο, άλλωστε επεδίωξε την κυβέρνηση συνεργασίας και διεκδίκησε όσα περισσότερα υπουργεία μπορούσε να πάρει. 

Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι αντίστροφα. Όσο παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης αυξάνεται η φθορά της και εμπεδώνεται στην κοινωνία ότι “΄όλοι ίδιοι είναι”. Το επιτελείο της λεωφόρου Συγρού θέλει όσο το δυνατόν συντομότερα εκλογές ώστε να μην έχει ξεθωριάσει εντελώς το επιχείρημα ότι συμμετείχε στην κυβέρνηση για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και να εγκριθεί η δανειακή συμφωνία. Προσθέτει ότι αμέσως μετά μπορούν να γίνουν εκλογές και να προσδιορίσει η ΝΔ το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή συμφωνία. Επικαλούνται σαν επιχείρημα τις θέσεις του ΔΝΤ που μετά την επιστολή Σαμαρά δήλωσε ότι είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συμφωνεί ότι οι όποιες τροποποποιήσεις θα γίνουν εντός του αποφασισμένου πλαισίου. “Το ΔΝΤ αναγνωρίζει εκ των προτέρων ότι μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις του μίγματος πολιτικής όπως προτείνουμε και εμείς” λένε οι υπεύθυνοι της ΝΔ. 

Τέλος, για το θέμα των εκλογών λένε ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραβιάσουν την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που αποτελεί το πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας. Πάντως υπέρ της παράτασης του βίου των εκλογών τάσσονται και αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος. Το επιχείρημά τους είναι ότι καλύτερα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες από μία συμμαχική κυβέρνηση παρά να τις κληρονομήσει και να πρέπει αμέσως να πάρει δύσκολες αποφάσεις ένα κόμμα.


Πρώτο Θέμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου