Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Επιπλέον 450 εκ. ευρω στους δήμους. Θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη η ΚΕΔΕ


Το άμεσο πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμό 2012 ήταν το αντικείμενο σημερινής της συνάντησης που έγινε την Πέμπτη κατόπιν αιτήματος της ΚΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών.
 

Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, του υφυπουργού Οικονομικών Π. Κουκουλόπουλου, του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και μελών του Δ.Σ. 

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψεων στον προϋπολογισμό 2012, θα αποδοθούν στους δήμους της χώρας τα 450 εκ. ευρώ, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού και αφορούν: 
120 εκ. ευρώ από τη μη σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, 
160 εκ. ευρώ από μη πλήρη απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, 
170 εκ. ευρώ από τη μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. 

Επίσης, θετική εξέλιξη είναι και η συμφωνία ότι οι πόροι για έργα και επενδύσεις της Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), θα αποδίδονται εφεξής απευθείας στους δήμους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα η απόδοση, δηλαδή μέσω του ΠΔΕ, που οδηγούσε σε παρακράτηση μεγάλου μέρους αυτών των πόρων. 

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η χρησιμότητα της συνάντησης δεν εξαντλήθηκε στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ της χώρας, αλλά άνοιξε επίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για επείγοντα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δήμους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα. 
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό της ανεργίας. 

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ακολούθησε της συνάντησης, διατυπώθηκε η γενική εκτίμηση ότι ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα η συνάντηση κρίνεται πετυχημένη και αναμένεται η αποτύπωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον προϋπολογισμό.

Πηγή: http://www.e-aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου