Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ουφ... Επαναγορά χρέους και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής με χαμηλότερο επιτόκιο

Στον απόηχο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., συναντάται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο.Eπαναγορά χρέους, χαμηλότερο επιτόκιο καιεπιμήκυνση στο «τραπέζι» της Συνόδου.
 

Παρά τη συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας που συνοδεύθηκε από αποκλιμάκωση των spreads, η μέρα θα είναι «μεγάλη». Αξιωματούχοι των εμπλεκομένων κυβερνήσεων αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θυμίζουν μάχη «σώμα με σώμα» και πολλά πράγματα θα κριθούν στις λεπτομέρειες, καθώς οι διαπραγματεύσεις και οι συναντήσεις για την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου απόφασης συνεχίζονται. 

Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ είναι προγραμματισμένη για τις 13.00, με τις εργασίες της ιστορικής Συνόδου να είναι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 14.00. 

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά από επτάωρες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έφτασαν στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η γαλλογερμανική θέση, το σχέδιο της συμφωνίας συνδυάζει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων (ποσοστό 20% του χρέους) σε τιμές αγοράς και με πόρους από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSF), ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα παραμένει αδιευκρίνιστη. Το σχέδιο για επιβολή τραπεζικού φόρου στο οποίο ήταν αντίθετο το Βερολίνο, τελικά, εγκαταλείφθηκε.

Όπως μετέδωσε το ARD, αναφέρει η Deutsche Welle, η απόφαση που έλαβαν Μέρκελ και Σαρκοζί «δεν είναι αντίθετη προς τις θέσεις και τα συμφέροντα της ΕΚΤ», γεγονός που μεταφράζεται σε «όχι» στα σενάρια αναδιάρθρωσης και «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το σχέδιο περιλαμβάνει σύνθεση διαφόρων ενεργειών, αφού εκτός από την επαναγορά εθνικών ομολόγων, προβλέπει και επιμήκυνση του χρέους (15-30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης «συνολικής λύσης για τη στήριξη της Ελλάδας από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης» επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα. Ο κ. Γιουνκέρ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου και ζήτησε να αποφευχθεί μία «στάση πληρωμών» της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί να αποκλεισθεί ως ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, με τον πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, να βρίσκεται ανάμεσά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου