Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΚΛΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

«Υφαρπάζουν από τις τσέπες των Λαρισαίων αγροτών 37 εκ. ευρώ»

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδικαιολόγητα και προκλητικά «υφαρπάζει» από τις τσέπες των Λαρισαίων αγροτών 37 εκ. ευρώ με την «ύποπτη» κωλυσιεργία που επιδεικνύει για τη συνέχιση του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης» σημειώνει με παρέμβασή της για το θέμα η υπεύθυνη περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θέκλα Παρασκευούδη.
 
Όπως εξηγεί η Λαρισαία πολιτικός «μεσούσης μίας οικονομικής κρίσης που απειλεί με αφανισμό την αγροτική τάξη στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με μία τουλάχιστον ανεξήγητη – αν όχι εκ του πονηρού – συμπεριφορά, αρνείται να δρομολογήσει τη συνέχιση του προγράμματος που δίνει ετησίως στην αγορά του νομού Λάρισας 37 εκ. ευρώ και αφορά συνολικά περίπου 5000 αγρότες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια. 
 
Από αυτούς, ήδη οι 4000 είναι εκτός προγράμματος για το 2011, με τις οικονομικές συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες για τον τόπο μας. Την ίδια ώρα όμως μαθαίνουμε ότι το υπουργείο προωθεί τη μείωση των χρημάτων για το βαμβάκι από τα 50 ευρώ περίπου το στρέμμα στα 35, ενώ αυξάνει υπέρογκα την αντίστοιχη επιδότηση του προγράμματος στο καλαμπόκι. 
 
Αυτό εύλογα γεννά απορίες και ερωτηματικά για προνομιακή μεταχείριση κάποιας άλλης περιοχής της χώρας σε βάρος της Λάρισας και της Θεσσαλίας».
 
Η κ. Παρασκευούδη στέκεται όμως και στη περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος αφού όπως εξηγεί «το πρόγραμμα που έτρεξε με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια στη Λάρισα, είχε ως αποτέλεσμα στη δραστική μείωση της ρύπανσης από φυτοφάρμακα σε περίπου 750.000 στρέμματα. Εκ των πραγμάτων κατανοεί κανείς εύκολα ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες σε περίπτωση διακοπής του».
 
Τέλος η υπεύθυνη περιφερειακών Μ.Μ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διαχείριση του προγράμματος «να σταματήσει αυτή την ακατανόητη συμπεριφορά και να αποδείξει ότι σε μία τόσο κρίσιμη καμπή για τον πρωτογενή τομέα, αποφασίζει με βάση το συμφέρον του Έλληνα αγρότη και όχι το μικροκομματικό και ψηφοθηρικό όφελος. Οφείλει λοιπόν να προκηρύξει το νέο πρόγραμμα μέχρι το αργότερο τις αρχές του Αυγούστου γιατί αλλιώς θα είναι αργά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου