Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Τι... δεν είπαν Σαμαράς και Κλίντον

Ευήκοα ώτα και προσγειωμένα μυαλά συνάντησε οΑντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κ.Χίλαρι Κλίντον και τους επιτελείς της, οι αρμοδιότητες κάποιων εξ αυτών περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από τα θέματα της οικονομίας.
 

Σε αντίθεση με τη σύγχυση που επικρατεί στα κέντρα ισχύος της Ευρώπης, η αμερικανική πλευρά δείχνει να κατανοεί περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί, προφανώς βέβαια αντιμετωπίζοντάς την από τη σκοπιά των συμφερόντων των ΗΠΑ

Περισσότερη αξία από εκείνα που ειπώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών έχουν ίσως όσα ...δεν ειπώθηκαν. Σε αυτά άλλωστε αποδίδουν σημασία και οι επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ, διακρίνοντας πίσω από τις λέξεις της κ. Κλίντον, τον προβληματισμό που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης. 

Ανησυχία η οποία καταγράφεται και στην αμερικανική αλλά και την εν γένει αγγλοσαξονική αρθρογραφία των τελευταίων 24ώρων, η οποία διαπιστώνει από ανικανότητα στις τάξεις της Ε.Ε. μέχρι και υπέρμετρο βαυαρικό εγωισμό, τροφοτούμενο κυρίως από το Βερολίνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες –που ουσιαστικά επιβεβαιώνονται και από μία προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης Σαμαρά, μετά τη συνάντηση- η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται δυσλειτουργία του μοντέλου που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα από την Τρόικα και έδειξε ενδιαφέρον για το μοντέλο που αντιπροτείνει η ΝΔ. «Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το υποστηρίζει ή το απορρίπτει. Το ακούει όμως. Και το ακούει διότι ενδιαφέρεται για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων, η οποία περνά και μέσα από το ευρώ» συνοψίζει στο Newpost.grτη στάση της κ. Κλίντον στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Ουσιαστικά, αυτό που δεν λέγεται ανοιχτά από τους Αμερικανούς αλλά αρχίζει να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους λομπίστες αλλά και τα δημοσιεύματα του Τύπου που εκφράζουν τινί τρόπω την Ουάσινγκτον, είναι ένας αυξημένος φόβος ότι η ευρωπαϊκή στάση αναποφασιστικότητας, μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης. 

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ακόμη, δεν παρότρυνε τον Πρόεδρο της ΝΔ να συναινέσει. Πράγμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσει κανείς τις αυξημένες, επαναλαμβανόμενες πιέσεις που έχουν ασκηθεί από πλευράς της Ευρώπης για συμφωνία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η ερμηνεία υψηλόβαθμου επιτελούς του Προέδρου της ΝΔ ως προς αυτό είναι ξεκάθαρη: «Οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται να δουν ένα σχέδιο που δουλεύει. Δεν τους ενδιαφέρει η εφαρμογή ενός σχεδίου που δε δουλεύει, είτε εφαρμόζεται από έναν, είτε από όλους». 

Τέλος, η κ. Κλίντον δεν προσκάλεσε τον κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον. Παρά τον εκκρεμή προγραμματισμό της επίσκεψης του Προέδρου της ΝΔ στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που εμφάνιζαν ενισχυμένη την πιθανότητα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να απευθύνει –έστω και ατύπως- πρόσκληση στον κ. Σαμαρά, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ πάντως, δεν προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα και, φυσικά, δεν το διασυνδέουν με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις θέσεις Σαμαρά, λέγοντας: «Υπάρχει πρωτόκολλο και εθιμοτυπία. Δε γίνονται έτσι αυτά».



Πηγή: newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου