Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σχέδιο αύξησης των δημοσίων εσόδων θα παρουσιάσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος



Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και παρεμβάσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Οι εν λόγω παρεμβάσεις ουσιαστικά οδηγούν στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή του τριετούς Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011-2013 που το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει και υλοποιεί ήδη από τις αρχές Μαΐου.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος θα προβλέπει φορολογικούς ελέγχους με την στήριξη του Οικονομικού Εισαγγελέα, της Οικονομικής Αστυνομίας και ειδικές παρεμβάσεις του ΣΔΟΕ, τον εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού μέσω τεχνικής βοήθειας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την πλήρη λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων για την γρήγορη επίλυση των φορολογικών διαφορών.

Ειδικότερα, θα ανακοινωθούν προληπτικοί έλεγχοι στο 6% των επιχειρήσεων σχετικώς με την έκδοση αποδείξεων και αναλόγως την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, έλεγχοι σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, έλεγχοι στο 8% των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν συμμετείχαν στην εθελουσία περαίωση των φορολογικών υποθέσεων και έρευνες σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν 10.000 φορολογούμενοι που από το 1997 δεν είχαν καταβάλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ως όφειλαν, 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις, 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων,  150 φυσικά πρόσωπα που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής και 100 εξωχώριες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται εντός της εβδομάδος να επεξηγήσει και τις αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, αλλά και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου