Μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, μια μέρα μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά και στο Υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για την κοστολόγηση της οικονομικής καταστροφής αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθεί το τίμημα.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Για παράδειγμα, η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στον σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι, έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν ανάλογο.
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι, αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει, όμως, ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του κράτους. Σοβαρός προβληματισμός, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία, καταγράφεται και ανάμεσα στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς αυτά προβληματίζονται έντονα για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.
Οι τεχνοκράτες ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα. Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Παραπέμπουν στις αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας, καθώς δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη πόσο χρόνο θα πάρει η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Κύπρου.
Χθες, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν στην οικονομία σε χρόνο ρεκόρ. Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και, όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.
Αρνητικό σοκ στον τουρισμό φοβούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών δημιουργούν ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Παράλληλα, αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, επακόλουθο της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φόβοι ότι θα γίνουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου