Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ορίστε γιατί το ευρώ ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας




Στο γράφημα αυτό από την Wikipedia (κάντε κλικ πάνω του για να το δείτε σε μεγέθυνση) μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (μαύρη γραμμή) σε δις ευρώ (δεξιός άξονας) καθώς επίσης και το δημόσιο χρέος της χώρας (κίτρινη γραμμή) επίσης σε δις ευρώ.Ορισμένα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

Καταρχάς υπάρχει το οριακό σημείο που το χρέος της χώρας ξεπερνάει το ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο η πραγματική ανάπτυξη είναι αρνητική. Μπορείς να έχεις θετική ανάπτυξη και να αυξάνεις το ΑΕΠ σου χρόνο με το χρόνο, όμως αν το χρέος αυξάνεται περισσότερο από το ΑΕΠ τότε αυτό σημαίνει αρνητικούς πραγματικούς ρυθμούς και όχι θετικούς. Στο γράφημα βλέπουμε ότι το σημείο που διασταυρώνονται η μαύρη με την κίτρινη καμπύλη αντιστοιχεί στο έτος 1993. Από εκεί και πέρα, η κίτρινη (πoσό του χρέους) βρίσκεται σταθερά πάνω από την μαύρη, πράγμα που σημαίνει ότι από το 1993 και μετά οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι αρνητικοί.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εκτόξευση του συνολικού (ιδιωτικού και δημόσιου) εξωτερικού χρέους (μπλε γραμμή) από το 2000, το οποίο μετά το 2002 ξεπερνάει το ΑΕΠ. Μετά το 2002 συνολικά ως χώρα χρωστάμε στο εξωτερικό περισσότερα από όσα παράγουμε. Το 2006 πραγματοποιείται ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα που αυξάνει την διαφορά από το ΑΕΠ περίπου κατά 60δις μέχρι το 2008.

Βάσει λοιπόν των παραπάνω η Ελλάδα αντιμετωπίζει διαρκώς πρόβλημα από το 1993, το οποίο εντείνεται σε τρομακτικό βαθμό μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, όσο και αν δυσκολεύονται κάποιοι να το αποδεχθούν, το ευρώ αποτελμάτωσε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

http://center24.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου