Η κακή πλέον κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και οι κίνδυνοι μιας μετάδοσης του προβλήματος της Ισπανίας στην γειτονική χώρα, έχει αρχίσει να συζητιέται εντόνως.
Οι τραπεζές της κατέρρευσαν στο χρηματιστήριο του Μιλάνο (που κατέγραψε την πιο σημαντική πτώση - 3,47% - σε όλη την Ευρώπη), την στιγμή που τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την προσχώρησή της στην ευρωζώνη.
Η αγορά έχει αρχίσει να διερωτάται κατα πόσο τα οικονομικά της Ιταλίας δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνα της Ισπανίας. Η διαφορά των Ισπανικών επιτοκίων από τα γερμανικά είναι στις 284 μονάδες βάσης και της Ιταλίας λίγο μόνο πιο κάτω.
Την περίοδο αυτή οι ιταλικοί κρατικοί τίτλοι πιέζονται ξανά και η αξία τους συνεχίζει να πέφτει για 5η συνεχόμενη μέρα οδηγώντας τα spread σε τιμές ρεκόρ: οι αμφιβολίες για την υπόθεση της Ελλάδας συνεχίζουν να επηρρεάζουν τις συναλλαγές και σήμερα ο κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος στην Ιταλία είναι μεγάλος. "Γίνεται λόγος για ένα πιθανό default της Ελλάδας και μετάδοση στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ενώ η Ιταλία συνιστά την επόμενη στάση", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Llloyds, Charles Diebel. "Η Ιταλία έχει ένα χρέος που προκαλεί τρόμο".
Αμφιβολίες για την ιταλική οικονομίαΗ οικονομική κατάσταση της Ιταλίας δεν βοηθά. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάιο έπεσε κατά 0.6% σε σχέση με τον Απρίλη (οπότε και είχε αυξηθεί κατά 1.1%) καταγράφωντας μεγαλύτερη πτώση από το 0.1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Εχθές ο Ιταλός Υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti ανακοίνωσε νέα διαρθρωτικά μέτρα αξίας 40δις ευρώ σε 4 χρόνια, αν και το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών έχουν μετατεθεί για το 2014, την τελευταία χρονιά της μεταρρύθμισης. Όμως εδώ ανακύπτουν αμφιβολίες δεδομένου ότι ο Tremonti μπορεί να εγκαταλείψει την κυβέρνηση εξαιτίας ενός υποτιθέμενου σκανδάλου διαφθοράς και το σχεδιό του ίσως να μην υλοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων έφτασαν στο μέγιστο του 5.371%, ανεβάζοντας το spread (η διαφορά σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους) της Ιταλίας στην τιμή ρεκόρ των 247 μονάδων, τιμή που είχε να παρουσιαστεί από το 1999. Η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα πιθανόν να είναι η χειρότερη για τα ιταλικά ομόλογα από τον Μάιο του 2010 όταν και υλοποιήθηκε η πρώτη διάσωση της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα οι κρατικοί ιταλικοί τίτλοι απέδιδαν 4.8%. Επιπλέον, η διαφορά ανάμεσα στα ιταλικά και στα ισπανικά ομόλογα είναι γύρω στις 40 μονάδες βάσης, δηλ. στο μισό της τιμής στις αρχές του χρόνου.
Η Ιταλία μπορεί να κολλήσει την "ισπανική γρίππη"Η Wall Street Journal επιβεβαιώνει ότι η Ιταλία κινδυνεύει να κολλήσει την "ισπανική γρίππη", δεδομένου του ότι, αντίθετα με αυτό που ίσχυε στην αρχή της κρίσης, η αγορά θεωρεί ότι η χώρα που κυβερνάται από τον Silvio Berlusconi έρχεται όλο και πιο κοντά στο να είναι η επόμενη που θα πέσει μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά προβλήματα: στην Ισπανία πρόκειται για παθητικό και για αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού συστήματος με ένα δημόσιο χρέος σχετικά χαμηλό και μία ασθενική ανάπτυξη.
Παρόλο που η Ιταλία έχει ένα χαμηλό έλλειμμα, 4.6%, η σχέση χρέους - ΑΕΠ είναι στο 119%, δηλ. σε τιμή που την ξεπερνά μονάχα η Ελλάδα και εξακολουθούσε να αυξάνει ακόμη και την περίοδο της οικονομικής έκρηξης.
Εώς τώρα η καλύτερη απόδοση των κρατικών τίτλων αντανακλούσε την μικρή ανησυχία για τα οικονομικά της και οφείλονται εν μέρει σε μία αυξημένη ρευστότητα: η αγορά των ιταλικών ομολόγων είναι τρεις φορές μεγαλύτερη αυτής των ισπανικών.
Το πρόβλημα σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι ενώ η Ισπανία ανέλαβε αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τα προβλήματα της Ιταλίας εντείνονται διαρκώς. Έχει ένα χρόνιο πρόβλημα ανάπτυξης και αναμένεται ότι το χρέος της θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια ακόμη. Επιπλέον, όμως θυμίζει η WSJ, το 10% του ΑΕΠ φέτος θα κατετθυνθεί στην πληρωμή των τόκων, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας, το ποσό ανέρχεται στο 6%. Τέλος, η Ιταλία πρέπει ακόμα να αντλήσει από τις αγορές περίπου τα μισά των 222δις ευρώ που είχε σχεδιάσει, την στιγμή που η Ισπανία έχει ανάγκη μόνο από 40δις.
Το αρνητικό αποτέλεσμα των τραπεζών στα stress tests"Παρακολουθούμε μία φυγή προς την ποιότητα και οι περιφερειακές χώρες βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό πίεση, είδικά η Ισπανία και η Ιταλία", εξήγησε στο Bloomberg ο αναλυτής του WestLB, Michael Lester.
"Η γενική αντίληψη για την Πορτογαλία και την Ελλάδα μαζί με την ανάγκη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μία πιο έντονη λιτότητα στην Ιταλία και στην Ισπανία, μας οδηγούν στην τέλεια καταιγίδα. Τα spreads συνεχίζουν να αυξάνουν". Σε αυτό το περιβάλλον, οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στην κεφαλή του καταλόγου της πτώσης στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αυτή την εβδομάδα, η Unicredit, ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας έκλεισε με μία πτώση 7.85%. Οι αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι οι επενδυτές έχουν αναστατωθεί από το έγραφο για τα stress tests που διέρευσε, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες οφείλουν να επανακαιφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες που αποτυγχάνουν σε αυτή την δοκιμασία.
Επιπλέον, σήμερα δημιουργούν ανησυχία τα τελευταία στοιχεία της Bank of America, σύμφωνα με τα οποία (οι ιταλικές τράπεζες) δεν θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν από τα προβλήματα του δημόσιου χρέους. Στο ίδιο πνεύμα και η UBS θεωρεί ότι οι ιταλικές τράπεζες θα έχουν χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, και γι' αυτό θα προτιμήσει τις μεγαλύτερες τράπεζες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου