Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Liberation: «Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε...»

«Και εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε…», αναρωτιέται στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Λιμπερασιόν". Η απάντηση δίνεται από την ολοσέλιδη φωτογραφία με στημένες δεσμίδες χαρτονομισμάτων που πέφτουν η μια μετά την άλλη υπό την επίδραση «ντόμινο».
«
Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά», υπογραμμίζεται στο μεσότιτλο εσωτερικού άρθρου του απεσταλμένου στο Λουξεμβούργου Ζαν Κατρεμέρ.

Aναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ένα περιστατικό συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, όταν ο κ. Βενιζέλος «προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας (Μεσοπρόθεσμο) που έχει δυσκολίες να γίνει αποδεκτό από τους σοσιαλιστές βουλευτές και από μερίδα του ελληνικού λαού».

«Λέγεται ότι το περιστατικό ήταν βίαιο» γράφει ο συντάκτης, με τον Όλι Ρεν «να απαντά ξερά: Με κανένα τρόπο».

Το διακύβευμα είναι υψηλό για την Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα. Για να τα βγάλει πέρα θα πρέπει να εξασφαλίσει από τους Ευρωπαίους ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Η Αθήνα όμως ξέρει ότι οι εταίροι της δεν μπορούν να την αφήσουν να πέσει λόγω του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στο σύνολο της ζώνης ευρώ, «πράγμα που ανοίγει για την Αθήνα ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, «η Γερμανία επιδείνωσε την κρίση με την έλλειψη κατανόησης που έδειξε για τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις καθυστερήσεις της».

Παρατίθεται στη συνέχεια το ιστορικό των παλινδρομήσεων της Μέρκελ και υπογραμμίζεται ότι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί «με την έκδοση ευρωομολόγων και την απόκτηση ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών».

«Όμως, ανάμεσα με μια ομοσπονδιακή διακυβέρνηση και την πτώχευση, είναι άγνωστο τι θα προτιμούσαν οι Γερμανοί και ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην τους τεθεί το ερώτημα», καταλήγει το κείμενο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου