Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Τι φέρνει το νέο δάνειο

Άνοιξε την πόρτα για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ χθες η τρόικα, θέτοντας παράλληλα σκληρούς όρους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά και τη στενή παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την ίδια με μόνιμα κλιμάκια.


Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται λόγος για "συμφωνία επί μιας δέσμης μέτρων" και οριοθετείται η διάθεση της επόμενης δόσης "πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου", αφού βεβαίως ληφθεί έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και το Γιουρογκρούπ. Ως προς τους όρους, αυτοί αφορούν κατά κύριο λόγο στα πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος, τα οποία ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ και γίνεται αναφορά σε δέσμευση της κυβέρνησης για:


• σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα,

• αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων,
• εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων,
• μείωση των φοροαπαλλαγών και
• αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Για τις αποκρατικοποιήσεις στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα «επιταχυνθεί αισθητά» το πρόγραμμα και πως θα συσταθεί ανεξάρτητος φορέας με «επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση».


Οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται «υγιείς» και γνωστοποιείται πως θα δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία σε μόνιμη βάση θα συνδράμουν αλλά και θα παρακολουθούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και αυτό γιατί επείγει η επίσπευσή τους.


Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε πως οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν «θετικά», ενώ παράγοντες του υπουργείου δήλωναν ικανοποιημένοι από τη διατύπωση του κειμένου της τρόικας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου